GÜNDEM

Murat Yetkin, koronavirüsün ekonomik etkisini yazdı

Gazeteci yazar Murat Yetkin, dünyayı tehdit eden Koronavirüs salgının küreselleşmenin bir parçası olduğunu ve ekonomik olarak etkisini kaleme aldı.

Koronavirüs, hızla yayılıyor. Çin, İran, Avrupa derken dün Türkiye'de ilk vaka görüldü. 

Gündemin bir numaralı maddesi olan koronavirüs ile ilgili tedbirler alınıyor. Medya ve sosyal medyanın ana odağı da bu konu.

Birçok sağlık uzmanı veya araştırmacı gazeteci, koronavirüs ile ilgili elde edilen son bilgileri ve yapılması gerekenleri ekranlarda veya köşe yazılarında belirtiyor. 

Gazeteci yazar Murat Yetkin de konunun küreselleşme ile bağını kurdu ve koronavirüsün ekonomik etkilerini köşesine taşıdı. 

İşte Yetkin'in herkesin dikkatini çekecek o yazısı:

Virüsün kaynağı olan Çin, yarasalar tarafından enfekte edilen av hayvanlarının açıkta satıldığı Wuhan pazarından yeni bir hastalığın ortaya çıktığını kabulde geç kalsa dahi, yayılmayı tecritte sorumlu davranıyor. Ancak iş işten geçmiş, hastalık dünyaya yayılmış durumda. Dünya çapında karantina altına alınan turistik yolcu gemilerinde gerçek hayattan korku filmleri yaşanıyor. ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, Kaliforniya açıklarında tutulan böyle bir kruvazörde 21 kişinin testten hasta çıktığını, bunlardan 19’unun gemi çalışanı olduğunu açıkladı. Bu kişiler mutfakta mı çalışıyorlardı, mesela oda temizliğinde mi? Orası açıklanmadı.

Ancak herkes bu yıl ve belki de önümüzdeki yıllarda da yüksek turizm gelirlerini unutmalı; sivil havacılık da aynı şekilde. Ayrıca ihracat ürünlerinden de dünya çağında kaçış eğilimi gözleniyor. Sadece Çin, Japonya ve Güney Kore’den olanlardan değil; Schengen seyahat özgürlüğü sayesinde virüsün daha kolay yayılabileceği Avrupa’dan olanlardan da. Japan Today News, 9 Mart’ta Twitter hesabından 6 günlük bir oylama başlattı. “Evet” veya “hayır” yanıtı bekledikleri soru şuydu: “Koronavirüs histerisine aldırmayın- şimdi Japonya’yı ziyaret etmek için mükemmel bir zaman çünkü uçaklar ucuz, daha az kalabalık var ve virüs bulaşma şansı düşük. Katılıyor musunuz?” ...

Yazının tamamı için tıklayın...

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar