GÜNDEM

Murat Yetkin: Erdoğan, Biden’a hazır

Amerikan seçim sonuçları merakla beklenirken, Murat Yetkin, Ankara'nın Biden’ın ABD Başkanı seçilmesinin kısa vadede Erdoğan ve Türkiye’nin zararına olacağını düşündüğünü fakat uzun vadede Trump’dan daha az zarar vereceği kanısında olunduğunu söyledi.

Murat Yetkin: Erdoğan, Biden’a hazır

ABD'de seçim heyecanı devam ediyor! Tüm dünyanın gözü kulağı başkanlık koltuğuna kimin oturacağında ABD'de günün ilk saatlerinde seçim henüz başlamışken, gazeteci Murat Yetkin, Türkiye saati ile (TSİ) dün öğleden sınra yayınladığı yazısında "Ankara’da sürpriz gelişme: Erdoğan, Biden’a hazır" değerlendirmesinde bulundu. Yetkin'e göre "Ankara Biden’ın ABD Başkanı seçilmesinin kısa vadede Erdoğan ve Türkiye’nin zararına olacağı, ancak uzun vadede Trump’dan daha az zarar vereceği kanısında." İşte yazıdan detaylar:

Kimin kazanacağı bütün dünya için olduğu kadar Türkiye için de önemli. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın adı dünyada Trump ile birlikte anılıyor. Biden kazanırsa Türkiye’nin bu yüzden ABD’den gelecek yaptırım ve benzeri hamlelere ne kadar hazır olduğu ciddi bir sorun. Bu satırlar yazılırken liranın dolar karşısındaki değerinin 8,45’e düşmüş olduğunu hatırlatmak gerekiyor...

Türkiye’yle kırk yıldır ilgilendiği bilinen Biden’ın son zamanlarda Erdoğan ve Türkiye’ye yönelik sert çıkışları ve yaptırım vaatleriyse ortada. Ancak son gelişmeler Ankara’nın gerektiğinde bir viraj almaya hazır olduğunu gösteriyor. Son birkaç haftadır Ankara-Washington hattında hızlanan paralel diplomasi sonucunda Erdoğan ABD hesaplarına Biden’ın kazanabileceği ihtimalini de katmış bulunuyor...

YetkinReport’a bilgi veren diplomasi, siyaset ve ekonomi dünyasından kaynaklardan edinilen izlenime göre, Ankara’nın muhtemel Biden yönetimine hazır hale gelme çabası şu değerlendirmeyle özetlenebiliyor

• Trump kazanırsa bu kısa vadede Türkiye ve Erdoğan’ın yararına olur. Ancak uzun vadede zarar daha yüksek olur. Bu değerlendirmenin bir sebebi da artık Beştepe’nin de Trump’ın kazanması halinde dünya çapında siyasi ve ekonomik kaosun artabileceğine inandığı yönünde. Türkiye, yaşadığı sorunlara ek olarak siyasi ve ekonomik durumu itibarıyla bu şoklara hazır olmayabilir.

• Biden kazanırsa bu kısa vadede Türkiye’nin zararına olur. Biden, Trump’ın yakın olduğu her lider gibi Erdoğan’ın da üzerine gelebilir. Buna ek olarak S-400 gibi Pentagon’un çok bastırdığı stratejik bir konu var arada. Ancak uzun vadede Biden’ın kazanması Türkiye’nin yararına olur. Bundaki en önemli etken, gelişmelerin içindeki bir kaynağın ifadesiyle, Biden’ın daha “rasyonel ve öngörülebilir” olması.

Özetle Beştepe’de, Biden’ın kazanmasının Türkiye’ye uzun vadede “daha az zarar” vereceği ve “Türkiye’deki gelişmelere bağlı olarak” yararına olabileceği kanaati olgunlaşıyor.

Yazının tamamı için tıklayınız

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar