GÜNDEM

Murat Bardakçı'dan Wikipedia tepkisi: Müjdeler olsun! Artık daha da cahilleşeceğiz!

HaberTürk yazarı Murat Bardakçı bugün köşesinden Wikipedia'nın bir bilgi çöplüğü olduğunu iddia ederek açılmasını sert bir dille eleştirdi. Bardakçı, yazısında "Kullanılmasına karşı çıktığım senelerdir “çöplük” dediğim sanal kaynak Wikipedia değildir, Türkçesidir, yani Vikipedi’dir!" dedi.

Murat Bardakçı'dan Wikipedia tepkisi: Müjdeler olsun! Artık daha da cahilleşeceğiz!

Türkiye'de kapatılması tartışmalara neden olan Wikipedia nihayet açıldı. Wikipedia konusu birçok yazarın gündeminde yer aldı... Habertürk yazarı Murat Bardakçı da bugün köşesinde Wikipedia konusunu farklı bir yaklaşımla değerlendirdi.

Wikipedia'nın açılmasına tepki gösteren Bardakçı, Wikipedia'nın bir bilgi çöplüğü olduğunu iddia etti ve Wikipedia'daki bir çok konuda yanlış bilgi yazılı olduğunu dile getirdi.

Wikipedia ile bunun Türkçesi olan Vikipedi’yi birbirinden ayırdığını ifade eden Murat Bardakçı "kullanılmasına karşı çıktığım ve senelerdir “çöplük” dediğim sanal kaynak Wikipedia değildir, Türkçesidir, yani Vikipedi’dir!" dedi.

Vikipedi’nin erişime açılması ile vatandaşa “yanlış bilgiye rahatça ulaşma hakkı” verileceğini öne süren Bardakçı “kitap” kavramını genç nesillerin hayatından tamamen çıkartması, yasağın kalkmasını “düşünce özgürlüğünün zafer” diye göstermek de yalan-yanlış bilginin yüceltilmesidir!" ifadelerini ile bu kararın yanlış olduğunu savundu.

Bardakçı "Yalanyanlış, yarım-yamalak mâlûmat meraklılarına, gazetelerin ve internetteki haber sitelerinin birşeyler öğrenebilmek için kitap yahut ansiklopedi karıştırmaya üşenen hımbıl editörlerine, ilkokuldan üniversite sonrasına kadar ödevlerini ve tezlerini kes-yapıştır usûlü ile yapmayı âdet edinmiş araştırma fukaralarına kutlu, mutlu ve hayırlı olsun!” demem gerekiyor…" ifadelerini kullandı.

İşte Murat Bardakçı'nın yazısından bir bölüm:

Vikipedi açıldı, müjdeler olsun! Artık daha da cahilleşeceğiz!

Müjde ki ne müjde! İki sene dokuz ay boyunca devam eden hasret sona erdi ve canımız, ciğerimiz, bir tanemiz, sebeb-i hayatımız, nûr-ı ayımız Wikipediamıza yeniden kavuştuk!

Eskilerin "vuslat" sözü ile kasdettikleri mutluluk herhalde büyük aşkların ardından gelen ıstırap dolu hasretlerin sonrasında tadılan böyle bir kavuşma olmalı!

Wikipedia 2017 Nisan'ında kapatıldığı zaman "Tez yazan akademisyenlere, ödev hazırlayan öğrencilere, makalelerini bilgi kırıntıları ile süslemeye meraklı anlı-şanlı köşe yazarlarına, gazetelerle dergilerin haber merkezlerine, velhasıl internetten aldıkları bilginin doğru olup olmadığını kontrol etmeden şappadanak kullanan herkese büyük geçmiş olsun!" diye yazmıştım.

Dün gelen müjdenin, yan Wikipedia’nın açılış haberinin ardından şimdi “Yalanyanlış, yarım-yamalak mâlûmat meraklılarına, gazetelerin ve internetteki haber sitelerinin birşeyler öğrenebilmek için kitap yahut ansiklopedi karıştırmaya üşenen hımbıl editörlerine, ilkokuldan üniversite sonrasına kadar ödevlerini ve tezlerini kes-yapıştır usûlü ile yapmayı âdet edinmiş araştırma fukaralarına kutlu, mutlu ve hayırlı olsun!” demem gerekiyor…

Daha önce defalarca söyleyip yazmıştım, şimdi tekrar edeyim:

Ben, Wikipedia ile bunun Türkçesi olan Vikipedi’yi birbirinden ayırırım; kullanılmasına karşı çıktığım ve senelerdir “çöplük” dediğim sanal kaynak Wikipedia değildir, Türkçesidir, yani Vikipedi’dir! Vikipedi’nin “bilgi” olduğunu idda ettiği her şeyin neredeyse tamamı amatörce kaleme alınmıştır, zaten çoğunu hevesliler ve çoluk-çocuk yazmıştır; önemli maddelerin çoğu fâhiş hatalarla, kulaktan dolma iddalarla ve yer yer de hissî ifadeler ile doludur. Wikipedia’daki İngilizce ve Vikipedi’deki Türkçe ama aynı konudaki maddeleri mukayese ettiğinizde, aralarındaki muazzam farkı hemen görürsünüz: Mutlaka olması gereken bazı maddelerin Türkçesi zaten yoktur, olanlar ise kuşa çevrilip iki-üç satırla geçiştirilmiştir!

(...)

Murat Bardakçı'nın yazısının tamamı

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar