GÜNDEM

Muharrem Sarıkaya uyardı: Çarpık iyimserlik çarpacak

Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya, koronavirüs tehlikesine karşı son zamanlarda yaşanan iyimser tabloyu ve sonuçlarına ilişkin TOBB ETÜ Psikoloji Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nuray Karancı'ya sorular yöneltti.

Muharrem Sarıkaya uyardı: Çarpık iyimserlik çarpacak

Koronavirüs vaka sayıları azalırken maskesiz dolaşma ve sosyal mesafeye itibar etmeme gibi bazı durumlar da ortaya çıktı. Konuyu uzmanına soran Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya, bu iyimserliğin vahim sonuçlar doğurabileceğinin altını çizdi.

İşte o yazı:

Ankara'nın koronavirüs öncesi kalabalık caddelerinde durum neyse, dün de aynı görüntü hakimdi…

Maske takan sayısında azalma olduğu gibi kahvelerde, pastane önlerinde dip dibe oturanlar da oldukça arttı.
Koronavirüsün yaygınlığının en az olduğu dönemde daha fazla kaygılı olan kitlelerin, virüs yaygınlığının fazlalaştığı dönemde kaygısı azaldı.
Tersine koralasyon yaratan, hatta kitleleri umursamaz tutum içine sokan psikoloji nedir?

KOVİD YORGUNUYUZ

Türkiye'nin son dönem yaşadığı büyük afetler sonrası toplum psikolojisi üzerine çalışmalarıyla da tanınan TOBB ETÜ Psikoloji Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nuray Karancı'ya soruyu yönelttim.
“Toplum Kovid yorgunluğu yaşıyor” diye söze girdi ve devam etti:
“Bu psikoloji içindekiler, ‘Ölümler azaldı, zaten resmi açıklamalara göre de ölenlerin %93 üstü 65 yaş ve yukarısındaymış, o zaman bana bir şey olmaz’ mantığı içinde hareket ediyor. Fiziksel mesafeyi korumak, maske takmak yerine tedbirsizliğe yöneliyor...”

İNKAR DURUMUNDA

Yaşananı, “toplumsal inkar” diye tanımladı, nedenini de “Bizim yaş grubuna bir şey olmuyormuş, 65 yaş üstündekiler ölüyormuş hissinin ortaya çıkardığı algıdan kaynaklandığını” belirtti.
Sözlerini şöyle sürdürdü:

Yazının tamamı için tıklayın...

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar