KİTAPLIK

M.K. Perker'in çizgi roman kitabı Büyüklere Masallar çıktı

Dünyaca ünlü Türk çizer M.K. Perker'in, "Büyüklere Masallar" adlı çizgi romanı kitabevi raflarındaki yerini aldı.

M.K. Perker'in çizgi roman kitabı Büyüklere Masallar çıktı
Dünyaca ünlü Türk çizer M.K. Perker'in, "Büyüklere Masallar" adlı çizgi romanı kitabevi raflarındaki yerini aldı.

Destek Yayınları'nın alt markası olan Kara Karga Yayınları tarafından piyasaya çıkarılan "Büyüklere Masallar", Perker'in usta çizgileriyle yarattığı görsel serüvenciliğinin yanı sıra öykücülüğünü de karakteristik kalemiyle cömertçe ortaya koyduğu arşivlik bir albüm...

Çizgi roman sevenlerin yanı sıra, kısa öykülerin yarattığı şiddetli çarpışma hissinin müptelası olan okurların da zihninde uzun vadeli bir tesir bırakacak olan "Büyükler Masallar", defalarca kez okumak isteyeceğiniz ve anlatma arzusu duyacağınız renkli masallardan...

"Kısa öyküleri hep sevmişimdir. Kısa, fantastik öyküleri daha çok severim. Hele bu kısa öyküler resimli roman olarak yayınlanmışsa bayılırım. Evet, sevgili M. K. Perker, bu kitapta son derece zor bir işi keyifli bir hale getirmiş. On iki karede bize olağanüstü hikayeler anlatıyor. Hayatın içinden derlenmiş, hayatın sırlarıyla efsunlanmış sıra dışı hikayeler. Kısa öykünün sırrı, çarpıcılığındadır. Hikaye sona erdiğinde, şahane bir masal dinlemiş gibi öylece kalırsınız. O öylece kaldığınız anda, bütün hikayeyi bir kez daha düşünürsünüz, "Öyle miydi? Yok yahu aslında yazar-çizer bize şunu demek istemişti" diye. Perker işte okuruna bunları hissettiriyor, bunları düşündürtüyor. Evet, Perker, sadece ülkemizde değil dünyadaki en önemli çizgi romancılardan biri. Onun çizgilerinde sadece mizah, sadece ironi yok, aynı zamanda hem edebiyat, hem de sinema var. Onun kalemi, bizlere hayatın ve sanatın derinliklerinde benzersiz bir yolculuk vaat ediyor." 

Ahmet Ümit

Kara Karga Yayınları/Çizgi Roman/72 syf./20 TL

M.K. PERKER KİMDİR?

M. K. Perker (2 Kasım 1972) çizgi roman sanatçısı, karikatürist ve illüstratördür. İlk karikatürü 1988 yılında Gırgır dergisinde yayınlandı. Dıgıl, Hıbır, LeMan, Penguen mizah dergilerinde; Sabah, Yeni Yüzyıl, Milliyet, Vatan, Star ve Radikal gazetelerinde çalıştı. 2001 yılında ABD'ye yerleşen Perker, The New York Times, The Washington Post, The Wall Street Journal, The New Yorker, The Progressive, MAD ve Heavy Metal gibi yayınlarda çizdi.

ABD'de yayınlanmış çizgi romanları arasında Cairo (DC Comics / Vertigo), dört albümlük Air serisi (DC Comics / Vertigo), iki albümlük Todd serisi (Image Comics) ve Insomnia Cafe (Dark Horse) yer alır. Society of Illustrators'ün ilk ve tek Türk üyesidir.

Çizerliğin yanısıra müzik dergisi Rock Kazanı'nı (1992), çocuk çizgi roman dergisi Pilot'u (1998), aylık mizah dergisi Harakiri'yi (2011) ve tamamını kendi yazıp çizdiği çizgi roman dergisi Türk Mucizesi'ni (2014) yayınlamıştır. 2016 yılında Yelda Cumalıoğlu ile birlikte KaraKarga Yayınlarını kurdu. Halen Hürriyet gazetesinde günlük karikatürlerinin yanısıra Ece karakterini çizmektedir.

ÇOK OKUNANLAR