RÖPORTAJ

Mesut Uçakan çok konuşulan Cumhurbaşkanlığı sofrasını anlattı

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ndeki “Milli Mirasımız ve Gelecek Tasavvurumuz” temalı sofranın Yeni Türkiye’nin fotoğrafı olduğunu ifade eden Mesut Uçakan; bazı çevrelerin bu fotoğraftan rahatsız olduğunu vurguladı.

Mesut Uçakan çok konuşulan Cumhurbaşkanlığı sofrasını anlattı
Yönetmen, Senarist ve Yapımcı Mesut Uçakan, Akit'e verdiği röportajda "Yeni Türkiye aslında bu fotoğraftır" dedi.

İşte röportajdan çarpıcı satırlar:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde verdiği "Milli Mirasımız ve Gelecek Tasavvurumuz" temalı sofrada siz de vardınız. Cumhurbaşkanı düzeyinde ilk defa mı böyle bir sofraya davet edildiniz?

- Geçmişte birkaç etkinliğe davet edilmiştim. Birebir çok az kişinin yer aldığı, böyle özel bir Cumhurbaşkanlığı sofrasına ilk defa katılıyorum. Davet edilenlerin hemen hemen hepsi 70 yaş ya da üstü bilge kişilerdi. En gençleri bendim. Doğrusu, benim için onur verici bir davetti.

Bunu neye bağlıyorsunuz?

- Sofradaki kişiler genel olarak Sayın Cumhurbaşkanımızın, gençliğinden beri fikir ve sanat olarak iç içe yoğurulduğu isimlerdi.

Eski Cumhurbaşkanları Kenan Evren, Süleyman Demirel ve Ahmet Necdet Sezer gibi isimlerin, sizi ve sofradaki kişileri bugüne kadar davet etmemelerinin sebebi nedir?

- Herhalde o kişilerin, bizim gibileri, bilinçli ya da bilinçsiz yok sayma çabalarının bir sonucudur.

Aydın Doğan'ın Posta gazetesi, Kadir Mısıroğlu üzerinden bu sofranın yakışmadığını yazdı. Buna ne dersiniz?

- Aynı zihniyet!.. Millet bunların fotoğraftaki yerlerini biliyor artık. O gazetenin de bizim sinemadaki duruşumuzdan rahatsız olduğu ortada. Tabii asıl hazmedemedikleri; Sayın Cumhurbaşkanımızın varlığı!.. Fakat onlar hazmedemeseler de, Türkiye artık farklı bir noktada, farklı bir kulvarda yürüyor. Kendi değerlerine sahip çıkan, kendi öz, milli kavramlarını yaşama biçimine dönüştürmeye çalışan kadroların iktidara geldiği bir süreci yaşıyor.

Global manada baktığımızda, karşımızda duran Haçlı zihniyeti var ve bu zihniyet bu milletin gücünden, İslâm'ın yeniden şekil vereceği bir medeniyetin zuhurundan korkuyor. Osmanlı ruhunun, yeni teknik çağdaş donanımlarla yeni süper güç olarak tekrar ayağa kalkmasından korkuyor. Saldırıların ana kaynağı bu bence. Yoksa "Her şey 1453'de başladı" diye kim pankart asar? Ama kimileri bunun farkında. Kimileri de çağdaşlık, özgürlük, insan hakları gibi efsunlanmış dolmalarla gaza geliyor...

Sizce sofradaki bu fotoğraf Yeni Türkiye'ye yakıştı mı?

- Yeni Türkiye aslında bu fotoğraftır. Yeni Türkiye'nin umudu, istikbali, zihinsel şekillenmesi, birlikteliği, medeniyet tasavvuru bu fotoğraftır. Bu fotoğraftaki sembol isimlerin oluşturduğu ruh haritasıdır. 

ÇOK OKUNANLAR