TV HABER

Meral Akşener'in parlamenter sistem çağrısı siyaset kulislerini hareketlendirdi

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in "Parlamenter sistem için AK Parti ile masaya oturabiliriz" şeklinde yaptığı açıklama siyaset kulislerini harekete geçirdi.

Meral Akşener'in parlamenter sistem çağrısı siyaset kulislerini hareketlendirdi

Meral Akşener'in yaptığı çağrı Habertürk'te yayınlanan ve Kübra Par'ın sunduğu Açık ve Net programında ele alındı. 

Programa Ankara'dan katılan gazeteci Fikret Bila, Akşener'in açıklamasından sonra Ankara'dan son kulisleri aktardı. 

KONU BAHÇELİ'NİN EVE DÖN ÇAĞRISINA KADAR GİDER

Bila, "Bu konu MHP Lideri Bahçeli'nin Akşener'e "eve dön" çağrısına kadar gidiyor. Hemen ardından da Cumhurbaşkanı da "İYİ Parti'yi milli bir parti olarak görüyoruz" demişti. Akşener de bu konuda verdiği "eve dönüş" sinyali vermedi ama parlamenter sistem şartıyla masaya oturma teklifini sundu. Kılıçdaroğlu'nun da bu konudaki tavrı için Ankara'da konuşulan bir konu ve Kılıçdaroğlu'nun AK Parti'den de bir teklif gelebileceği duyumları vardı." ifadelerini kullandı. 

KILIÇDAROĞLU KONUYA NE DEDİ?

Bila, "Kılıçdaroğlu'na böyle bir teklife nasıl bakarsınız" diye sordum dedi ve Kılıçdaroğlu'nun şu cevabını paylaştı:

Türkiye, önemli bir krizden geçiyor. Bu süreçte her partinin elini taşın altına koyması gerekir. 

CHP MASAYA OTURMAYA HAZIR

Buradan yola çıkan Bila, CHP'nin AK Parti'den gelecek bir teklif ile masaya oturmaya hazır olduğunu belirtti. Bila, görüşmelerin seçim tarihi belirlendikten sonra olabileceğini belirtti.

Bila sözlerine şöyle devam etti:

Tabi Erdoğan ve Bahçeli buna evet der mi? Daha kısa zaman önce HDP'nin kapatılması konusunda iki lider de açıklamalar yapmıştı. Ve Cumhur İttifakı'nın dağılmayacağını ve 2023'te tekrar iktidar olacaklarını söylediler. Ama Akşener'in bu konuyu gündeme getirmesi bu konunun partiler arasında konuşulduğu kulislerini ortaya çıkardı. 

AK Parti'nin masa konusuna bakışını yorumlayan Hadi Özışık ise "Kulislerde partiler arasında al görüşmeler olabilir tezine katılmıyorum. Bu konu aslında Meral Akşener'in de gündeminde olmayan bir şeydi. Gazeteci arkadaşımızın sorusuna verdiği cevapta bu sözleri kullandı. Masa olabilir ama CHP de olmak şartıyla diyor. 

CUMHUR İTTİFAKI'NIN GÜNDEMİNDE MASA YOK

AK Parti'den bazı isimlerle görüştüm yayın öncesi. Cumhur İttifakı'nın gündeminde masa da yok parlamenter sistem de yok. Her iki partinin temsilcileri de parlamenter sisteme dönüşü gerici ve iktidar karşıtı olarak görüyor." ifadelerini kullandı. 

Anayasa çalışmalarının olduğunu söyleyen Hadi Özışık, "Zaten bir anayasa çalışması yapılıyordu." dedi. 

Ardından Özışık, AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik'e sorduğu soruya verilen cevabı aktardı. Çelik'in sözleri şu şekilde:

Ben aylar önce şöyle bir cevap vermiştim. Böyle bir şey gündemimizde yok. Ama masa etrafında buluşalım dediğinizde asgari nezaket bir takım asgari kuralların ortaya çıkması gerekir. Yani Millet İttifakı'ndaki bir siyasi parti mensupları darbeci söylemlerde bulunuyor ve kimse sesini çıkarmıyor. Şimdi karşı karşıya oturup ne konuşacaksınız? Yani meşru şeyler birbirleri ile telif edilir ama meşru olan ile gayrımeşru olan telif edilemez. Yani demokrasi gibi meşru bir şey ile darbecilik gibi gayrımeşru şeyin telif edilmesi söz konusu değil. İkincisi seçilmiş Cumhurbaşkanlığı makamı Türkiye Cumhuriyeti ve anayasa içerisinde seçilmiş olduğu halde sürekli olarak "Saray rejimi" diyerek gayrımeşru ve illegal etiket kullananlarla neyi konuşacağız? Yani en ufak bir siyasi meseleyi bile rejim tartışması haline getirenlerle neyi konuşacağız? Biz demokratik rejimi savunuyoruz. Karşımızdakiler ise demokratik rejim adı altında Yassı Ada rejimine gönderme yapıyor. Dolayısıyla bu ikisin, nasıl telif edeceksiniz.

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar