GÜNDEM

Melih Altınok'tan Kemal Kılıçdaroğlu'nun 20 yıl önceki EYT açıklamasına destek!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın EYT ile ilgili net açıklamasının ardından gündeme gelen konuya ilişkin yazan Sabah yazarı Melih Altınok'tan ilginç bir Kılıçdaroğlu tespiti geldi. Altınok, Kılıçdaroğlu'na katıldığını söyledi ama SSK Müdürü olan Kılıçdaroğlu'na...

Melih Altınok'tan Kemal Kılıçdaroğlu'nun 20 yıl önceki EYT açıklamasına destek!

Sabah gazetesi yazarı Melih Altınok, EYT konusunda 20 yıl önce açıklama yapan SSK Müdürü Kılıçdaroğlu'nun sözlerine katıldığını belirtti.

Erdoğan'ın bu konudaki son sözlerini değerlendiren Altınok, Yaşar Okuyan'ın bu sistemin mimarı olduğunu söyledi ve "Ne kadar da doğru bir iş yapmış" diyerek 20 yıl öncesinde alınan bu kararı destekledi.

Altınok, belki EYT'lileri kızdıracak ama söylediklerine kulak kesilirsek 20 yılda nasıl bir siyasi çizgi değişikliği olduğunu görebiliriz.

İşte Altınok'un yazısı:

Avrupa'da dört işçi bir emekliyi sübvanse ederken, bizde bu oran yaklaşık ikiye bir.
İnsanlar, sosyal devletin güçlü olduğu Avrupa ülkelerinde bile Türkiye'deki kadar erken yaşta emekli olamıyorlar. Kadınlar ve erkekler için emeklilik yaşı Danimarka'da 65, Norveç'te 62, İsveç'te 61. Türkiye'de ise kadınlar 58, erkekler 60 yaşında emekli olabiliyor.

***

Kuşkusuz bu sonucu doğuran, 12 Eylül sonrası işbaşına gelen siyasilerin "erken emeklilik" tuzağına düşmeleri oldu.
Turgut Özal yolu açtı... Süleyman Demirel ve İsmet İnönü'nün bedelini bugün hala ödediğimiz popülizmleri sonucunda da bu ülkede insanlar 35-36 yaşında emekli oldular!
1999 yılında, dönemin Çalışma Bakanı Yaşar Okuyan tepkileri göze alarak ülkenin ve gelecek nesillerin omzuna yüklenen erken emeklilik konusunda cesur bir adım attı.
Ve bugün, aradan geçen 20 yıldan sonra EYT'lilerin Ak Parti'den değiştirilmesini istedikleri yasayı çıkardı.
Bugün bakınca ne doğru bir iş yapmış diyor insan.***

Biliyorum, bu satırları okuyan EYT'li vatandaşlar, "Her şeye para var bir bize mi yok" diye söyleniyorlar...
Ancak bugün ekonomiye ve sosyal güvenliğe dair tartıştığımız sorunların temelinde zaten, devletin yıllar içinde "aşırı sosyalleşmesi" var.
Dolayısıyla çözümü de daha fazla devlet desteğinde, sosyal yardımda ve imtiyazda aramak faydasız. Dahası bu geçici çözümler sonuçta sorunu daha da büyütüyorlar.
Kısacası ben bu konuda CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu gibi düşünüyorum... Ama SSK Genel Müdürü olan Kemal Bey gibi...
Zira, 1998 yılında gazetelere verdiği röportajda emeklilik yaşı için "60 yaş şart, 80 bile kurtarmaz" diyordu kendisi.
20 yıl öncesi için ne öngörü, ne cesaret ama! Takdir ediyorum.
Acaba Kemal Bey o günlerde 2019 yılı gelince kendisinin erken emekliliği destekleyeceğini de öngörmüş müdür dersiniz?

ERDOĞAN EYT KONUSUNDA NE DEMİŞTİ?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuya ilişkin şu açıklamaları yapmıştı: "Bizim başımıza erken emekliliği dolayanlar bunun bedelini ödeyecek ve ödedi. Niçin erken emeklilik? Ne zaman emekli olması gerekiyorsa o zaman emekli olsun ve parasını en güzel şekliyle alsın. Erken emekli olup ikinci iş arayacak ve işsizliğin yükselmesine neden olacak. Bu hesap kötü bir hesaptır. Biz bunu politik hesaplarla yapmayacağız. Arkadaşlarıma söylüyorum, beni bu yola teşvik etmeyin. Seçimi kaybetsek de olmayacak!"

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar