GÜNDEM

Mehmet Akif Ersoy: Bu kadar tehlikeli olduğu bilinen amonyum nitrat Beyrut Limanı’na nasıl geldi?

Habertürk yazarı Mehmet Akif Ersoy, bugünkü köşesinde Lübnan'da büyük bir patlamaya sebep olan amonyum nitratın Beyrut limanına nasıl geldiğini ve İsrail odaklı iddiaların "ihtimalini" değerlendirdi.

Pınar Hilal Balta
Pınar Hilal Baltapinarhilalb@gmail.com
Mehmet Akif Ersoy: Bu kadar tehlikeli olduğu bilinen amonyum nitrat Beyrut Limanı’na nasıl geldi?

Habertürk gazetesi yazarı Mehmet Akif Ersoy, Lübnan'ın Beyrut Limanı'nda yaşanan patlamayı bugünkü köşesine taşıdı. "O amonyum nitrat Beyrut Limanı’na nasıl geldi?" sorusunu cevaplayan Ersoy, Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah'ın İsrail'i Hayfa’daki amonyum hangarlarıyla tehdit ettiği konuşmalarını ve İsrail'in konuyla ilgili "önlemini" hatırlatarak "Ortadoğu mantığıyla düşününce insanın aklına “İsrail acaba Hizbullah’ı kendi tehditleriyle mi vurdu?” sorusunu getirmiyor mu?" dedi:

HİZBULLAH GEMİNİN LİMANDAN AYRILMASINA ENGEL OLDU

Lübnan basınında yer alan bilgilere göre, 23 Eylül 2013 tarihinde 2 bin 750 ton amonyum nitrat yüklü Moldova bandıralı bir gemi Gürcistan’dan Mozambik’e doğru yola çıktı. Gemi daha sonra teknik bir arızadan dolayı Beyrut Limanı’na yanaştı. Ancak gemiyi teftiş eden Lübnanlılar yola devam etmesini engellediler. (Unutmayınız Liman Hizbullah'ın kontrolünde.) Kaptan haricindeki tüm mürettebatın ülkesine dönmelerine izin verilirken, kısa süre sonra geminin sahibi olan şirketin de gemiden vazgeçtiği ve ilgilenmediği belirtildi. Burası aslında bir hayli ilginç. Akabinde geminin kaptanı da "Bazı girişimlerden sonra" ülkesine döndü.

LÜBNANLI YETKİLİLERİN GİRİŞİMLERİ SONUÇSUZ KALDI

Amonyum nitrat ise Beyrut Limanı’ndaki 12 numaralı hangara taşındı. Bu arada Amonyum nitratın 'tehlike arz ettiğinden dolayı Lübnan dışına çıkarılması için yetkililere yapılan başvurular' sonuçsuz kaldı.

NASRALLAH'IN TEHDİTLERİ

Patlamadan sonra başlayan tartışmalarda İsrail istihbaratına yakın sosyal medya hesapları bir görüntü paylaştı. O görüntüler, Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah’ın 16 Şubat 2016’da İsrail’i Hayfa Limanı’ndaki amonyum hangarlarıyla tehdit ettiği konuşmaya aitti: "...Bizim birkaç füzemiz, onların amonyum dolu hangarlarında nükleer bomba etkisi yaratır.”

Hizbullah Genel Sekreteri bir sene sonra, 16 Şubat 2017’deki konuşmasında da yine bu konuya değiniyor: “Hayfa’daki amonyum hangarlarıyla ilgili bir karar çıktı... füzelerimizin bu tesisi hedef alması halinde başlarına gelecekleri biliyorlar."

BU TEHDİTLERİN ARDINDAN İSRAİL O HANGARI TAŞIDI

Nasrallah’ın ilk tehdit ettiği Hayfa’daki amonyum hangarları konusu İsrail'de daha önce yargıya taşınmıştı ve uzmanlar bu depoların büyük tehlike taşıdığını sürekli vurguluyordu. Nasrallah’ın tehditlerinden sonra söz konusu amonyumun başka yere taşınmasına dair yargı kararı çıktı. 2017’de de yani Nasrallah’ın ikinci konuşmasından sonra yerel mahkeme, Hayfa’daki amonyum depolarının boşaltılması için 31 Temmuz 2017 tarihine kadar mühlet verdi. O dönem bu kararın alınmasında, Nasrallah’ın tehditlerinin etkili olduğu İsrail basınında bile yer aldı.

ORTADOĞU MANTIĞIYLA DÜŞÜNÜNCE...

2 bin 750 ton patlayıcı maddenin ülke ekonomisinin kalbi konumundaki Beyrut Limanı’nda kimsenin bilemediği nedenlerden dolayı bekletilmesi ve Nasrallah’ın, İsrail’i Hayfa’daki amonyum hangarlarıyla tehdit etmesi...

Ortadoğu mantığıyla düşününce insanın aklına “İsrail acaba Hizbullah’ı kendi tehditleriyle mi vurdu?” sorusunu getirmiyor mu?

Yazının tamamı için tıklayınız

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar