GÜNDEM

Mehmet Acet'ten darbe uyarısı: Dikkat edelim ama paranoyak olmadan!

Yeni Şafak yazarı Mehmet Acet, son dönemlerde artan darbe söylentilerinin kaynağına indi ve ABD'den gelen bilgiler ışığında uyarılarda bulundu. Acet, ''paranoyak olmayalım ama dikkat edelim'' ifadesinin kullandı.

Mehmet Acet'ten darbe uyarısı: Dikkat edelim ama paranoyak olmadan!

Darbe olacağına ilişkin hem ABD'den gelen hem de yurt içinden birçok söylenti, panik havasını da artırıyor. Buna karşı dikkatli olmak gerekiyor.

Darbe ihtimali göz önünde bulundurulmalı fakat bu durumun bir panik veya paranoya yaratmasına izin verilmemeli.

Bu gerçeğe temas eden Yeni Şafak yazarı Mehmet Acet, paranoya duygusuna kapılmadan darbe ihtimallerine karşı her türlü tedbirin alınması gerektiğini belirtti.

Geçmişten günümüze ABD'den gelen darbe söylentilerini ele alan Acet, bu tür bir tehlikenin her an olabileceğinin de altını çizdi.

İşte Mehmet Acet'in darbe tehlikesine karşı uyarı dolu yazısı:

Öncelikle şunun altını kalınca bir çizgiyle çizelim:

“Türkiye’de darbe olabilir” söylentilerinin çıkış noktası Washington ise eğer, öyle bir tehdit olsa da olmasa da bu türden söylentilere her daim kulak kabartmak gerekir.

Paranoya duygusuna sürüklenmeden ama uyanık kalarak bu yapılmalı.

Hatırlayalım…

15 Temmuz darbe girişiminin yaşandığı 2016 yaz ortasına doğru ilerlerken Türkiye’de bir darbe olabileceğine dair haberler ilkin, ABD menşeli kaynaklar üzerinden karşımıza çıkmıştı.

22 Haziran 2016’da, yani darbe girişiminden 24 gün önce bu köşeye taşıdığım bazı örneklere bakalım.

Bush döneminin Başkan Yardımcısı Dick Cheney’in Ulusal Güvenlik Danışmanlığını yapan John Hannah, Foreign Policy dergisinde yayınlanan yazısında şöyle diyordu:

“Türkiye yavaş yavaş ama engel olunamaz bir şekilde uçurumdan aşağı yuvarlanıyor. İşaretler gerçekten kötü.”

İçinde “uçurumdan aşağı yuvarlanma” ibaresi geçen böyle bir cümlenin devamının nasıl geldiğini tahmin etmiş olmalısınız:

“Türkiye’de darbe olma ihtimali var…!”

Mayıs 2016’da yani darbe girişiminden iki ay önce Foreign Affairs Dergisi’nde Gönül Tol imzasıyla çıkan yazı ise, böyle bir seçeneği insanların gözünün içine daha fazla sokmaya niyetlenmiş gibiydi.

Yazının başlığını aktaralım yeter:

“When is Turkey’s next coup/Türkiye’de bir sonraki darbe ne zaman?”

Haber/Analiz süsü verilmiş bu yazıların, darbe seçeneğine dönük ihtimaller üzerinden kağıda dökülmüş olsa da, aslında ‘temenni içeren’ yönleri de vardı.

Yazının tamamı için tıklayın...

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar