GÜNDEM

Mehmet Acet: Çocuklarda Kovid’le ortaya çıkan esrarengiz bir hastalık görülüyor

Yeni Şafak yazarı Mehmet Acet, Covid-19 ile ortaya çıkan MIS-C hastalığı konusunda uyardı. Avrupa'da çok sayıda çocuğun ölümüne neden olan hastalıktan Türkiye'de henüz ölüm yaşanmadı. Şu ana kadar 34 vakanın tamamı tedavi ile iyileşti.

Mehmet Acet: Çocuklarda Kovid’le ortaya çıkan esrarengiz bir hastalık görülüyor

Yeni Şafak gazetesi yazarı Mehmet Acet, bugünkü köşesinde Covid-19 ile çocuklarda görülmeye başlayan bri hastalık konusunda uyarılarda bulundu. Avrupa'da çok sayıda çocuğun ölümüne neden olan hastalıktan Türkiye'de henüz ölüm yaşanmadı. Şu ana kadar 34 vakanın tamamı tedavi ile iyileşti. İşte yazıdan ayrıntılar:

Multisistem İnflamatuar Sendromu (MIS-C)

Sözünü ettiğimiz hastalığın tam adı bu. En temel özelliği, Kovid’e bağlı bir hastalık olması. Avrupa ülkelerinde nisan ve mayıs aylarında bu yeni ortaya çıkan hastalıktan ötürü çok sayıda çocuk hayatını kaybetti. Yetişkinlerde de görülmekle birlikte, çoğunlukla küçük yaşta ortaya çıktığı için çocuk hastalığı olarak biliniyor. Doktorlar, ilk başta Kawasaki sandılar bu hastalığı ancak sonradan anlaşıldı ki alakası yoktu.

Peki, bizde durum ne? MIS-C adı verilen hastalık Türkiye’de etkisini nasıl gösteriyor. Tam da alanı olduğu için bu konuyu konuşmak üzere Hacettepe Üniversitesi öğretim üyesi, Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan’ı aradım.

“TÜRKİYE’DE 101 ÇOCUKTA GÖRÜLDÜ”

Yukarda sözünü ettiğim doktorun anlattıklarını “Evet o bizim hastamızdı” diye teyit eden Ceyhan Hoca, konuya şu cümlelerle giriş yaptı:

“Halkın çoğunun bilmediği ama giderek artan bir durum bu. Kovid’in sık olduğu dönemlerde çıkıyor ve oldukça ciddi bir hastalık.”

Bu kötü haber.

Ama hemen devamında yine Hoca’nın ifadeleri üzerinden iyi haberi de verelim:

“Uyguladığımız tedavi yöntemiyle çok iyi sonuç aldık, hiç kaybımız olmadı. Bizim 34 hastamız oldu temmuzdan bu yana.”

Hacettepe’ye temmuzdan bu yana bu şekilde 34 hasta gitmiş.

Peki, acaba Türkiye genelinde nasıl bir durum var?

Yazının tamamı için tıklayınız

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar