GÜNDEM

Mehmet Acet, Çin aşısının Çin'deki akıbetini Türkiye'nin Pekin Büyükelçisine sordu

Yeni Şafak yazarı Mehmet Acet, Çin aşısına ilişkin Türkiye'nin Pekin Büyükelçisine "Çin’den aldığımız Çin aşısı Çin’de nasıl uygulandı? Hangi sonuçları verdi?" sorularını yöneltti.

Mehmet Acet, Çin aşısının Çin'deki akıbetini Türkiye'nin Pekin Büyükelçisine sordu

Türkiye'de Sağlık Bakanlığı'nın Çin'den aldığı aşılar sorgulanırken, “Neden aşıda çeşitlilik yok” “Neden Avrupa’nın, ABD’nin geliştirdiği, kullandığı aşı bize gelmiyor” eleştirilerine Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Çin’den alınacak aşıların geleneksel yöntemlere uygun “inaktif aşılar” olduğu, uzun vadeli sonuçlarının öngörülebilir olduğu, Avrupa’da yeni teknoloji ile üretilen aşıların ise, uzun vadeli sonuçlarının bilinmediği yönünde cevaplar verdi.

Konuyu bugünkü köşesine taşıyan Yeni Şafak gazetesi yazarı Mehmet Acet, Türkiye’nin sipariş ettiği Sinovac firmasının geliştirdiği CoronaVac aşısının kendi kaynağında, yani Çin’de nasıl kullanıldığını, ne tür sonuçlar verdiğini, ne kadar güvenli olduğunu öğrenmek için Türkiye'nin Pekin Büyükelçisi Abdülkadir Emin Önen'e sorular yöneltti:

TÜRKİYE’YE GELECEK OLAN AŞI, ÇİN’DE TEMMUZ AYINDAN BERİ KULLANILIYOR

Birinci ve en önemli sorumuz, Türkiye’ye gelecek olan aşının Çin’deki uygulama sonuçlarıyla ilgili.

Büyükelçi Emin Önen’in verdiği bilgiye göre, bu aşı Çin’de ‘acil kullanım’ kapsamında uygulanıyor:

“Sinovac’ın geliştirmekte olduğu CoronaVac adlı aşı, yüksek risk grubu olarak addedilen sağlık ve gümrük çalışanları gibi gruplara ve ülke dışına seyahat edecek olan Çin vatandaşlarına 2020 Temmuz ayından bu yana “acil kullanım” kapsamında uygulanıyor. Acil durum aşılama kampanyasının yılsonuna kadar bütün risk gruplarını kapsayacak şekilde tamamlanması öngörülüyor.”

Büyükelçi Önen’in aktardığına göre, Çin’de geniş kapsamlı bir salgın riski bulunmadığı için halkın genelini kapsayan bir aşı planlaması yapılmış değil.

Daha önce yapılan açıklamalarda, ihtiyaca ve önceliğe göre kademeli bir aşılama kampanyasının yürütülmesi öngörülüyordu.

Ancak bu böyle diye, Türkiye’ye gelecek olan Çin aşısının kendi kaynağında ne tür sonuçlar verdiği sorusu cevapsız kalmıyor.

İKİNCİ BİR AŞI İLE BİRLİKTE 1 MİLYON KİŞİYE UYGULANDI

Büyükelçi Önen’in dediğine göre, yukarıda sözünü ettiğimiz ‘acil kullanım’ politikası çerçevesinde bir diğer aşı ile birlikte Türkiye’ye gelecek olan aşı da kullanılmış.

Kaç kişiye?

Toplam 1 milyon kişiye.

Peki ya sonuç?

Bu kritik sorunun cevabını almak için sözü yine Türkiye’nin Pekin Büyükelçisi Önen’in değerlendirmelerine bırakalım:

“Bahse konu acil durum aşılama kampanyasında kullanılan tek aşı Sinovac’ın aşısı değil. Sinopharm adlı şirketin de üçüncü faz çalışmaları, çeşitli ülkelerde sürmekte olan iki inaktif aşısı, bu kapsamda kullandırıldı. Sinovac ve Sinopharm’ın üç aşısının Çin genelinde toplamda yaklaşık 1 milyon kişiye uygulandığı, bu bağlamda şimdiye kadar herhangi bir ciddi yan etkinin tespit edilmediği belirtiliyor. Sinovac’ın açıklamalarında, CoronaVac’ın başkent Pekin’de on binlerce kişiye ve Sinovac firması çalışanlarının %90’ına tekabül eden yaklaşık üç bin kişiye tatbik edildiği de yer alıyor.”

Sinovac’ın aşısının Türkiye dışında Brezilya ve Endonezya’da üçüncü faz testleri yapılıyor. Dün Endonezya’dan gelen sonuçlar açıklandı.

Bu aşının yüzde 97 oranında başarılı olduğu bildirildi.

Yazının tamamı için tıklayınız

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar