RÖPORTAJ

Mavinin Binbir Tonu: Samos!

Kriz ile boğuşan Yunanistan'ın yüzü adalara akan Türkiyeli turistler ile gülüyor.

Mavinin Binbir Tonu: Samos!

SAYIM ÇINAR

sayimc@superonline.com

 

Kriz ile boğuşan Yunanistan'ın yüzü adalara akan Türkiyeli turistler ile gülüyor. Tarihsel zenginlikleri, zevkli ve ekonomik pansiyon ve otelleri, lezzetli mezeleri sunan restaurantlarıyla Samos, dünyadan olduğu kadar Türkiye'den de turistleri bu yaz da çekti. Yeni, temiz, güzel bir tatil deneyimi mi aradığınız? O halde Samos, size çok şey sunacak.

Kos ve Sakız adası çok popülerdir. Kuşadası’na çok yakın Samos ise yeni yeni popülerleşmeye başlıyor. Sakin, zevkli, incelikli zevklerin adası Samos.

Ekspres tekneyle bir saat 15 dakikada orada olabilirsiniz. Turist akınına uğramamış bir adadan söz ediyoruz.

Nasıl mı gitmeli?

Araç kiralamak çok mantıklı, günlük 40 euroya kiraladığınız arabayla tüm adayı gezebilirsiniz. Limandan başlayabilirsiniz yolculuğa. Otellerin kalitesi son derece yüksek. Aeolis Oteli özellikle tavsiye ediyorum. Yarım depo benzinle bütün yerleri gördüm, farklı plajlarda kaldım. Zefiros plajı özel bir plaj. Sakin, otopark, şezlong parası yok. Cafe Latte ise muhteşem! İki kişilik bir yemek ise 25 – 30 euro arasında.

Kokari ise bir sahil kasabası, akşam yemekleri için birebir. Geleneksel Yunan yemekleri, deniz ürünleri, mezeler, özel tariflerle hazırlanmış yemekler… Şaraplar da aynı şekilde son derece lezzetli. Mavinin binbir tonunu yaşayabilirsiniz. Pegasus plajı ise daha hareketli, müzik dolu bir plaj isteyenler için.

Manoletes köyü çok saf ve güzeldi. Fotoğraf çekmeye doyamayacağınızı şimdiden söyleyebilirim. Dağa tırmanarak ulaşabiliyorsunuz. Zorlu bir yolculuktu ama ulaştığımız güzellik muhteşemdi. Deniz ürünleri ve Yunan kahvesinin tadına burada vardım.

Kuşadası müptelalarının Samos’u bilmiyor olması beni çok şaşırtıyor, bunu da eklemeliyim.

Misafirperver bir halk, misafirperver bir ada…

Misafirperver olduklarını söylemeliyim, dahası turizm etiği son derece yüksek. Abartılı fiyatlar yok, iyi ağırlanıyorsunuz, temiz ve düzgün bir ortamdasınız. Hele gezgin ruhunuzu öldürmediyseniz, keşfedecek şeylerin sınırı yok!

Arkeoloji müzesi mutlaka görülmeli. Tarihte bir yolculuk yapacaksınız.

Pythagorium ismini Pisagor’da alıyor, ünlü matematikçi burada doğmuş, sunak ve tapınak var. Limandan başlayıp adayı gezmek önemli bir deneyimdi.

Kokkari adanın en önemli noktalarından biri, alışveriş yapmak için birebir. Dahası kiliseler baş döndürücü. Sade, gösterişsiz ve çekici.  Angelopoulos’un filmlerini yaşıyorsunuz bir şekilde, Karlovasi bölgesinde özellikle.

Turistlerin akınına uğramamış olması, Samos’un temiz kalmasını sağlamış. Her noktası keşfedilmesi, her dükkanı araştırılmayı bekliyor.

Krizi boşverin, keyfini çıkarın!

Ekonomik krizi hissetmedim yolculuğumda, Yunanlar barışmış durumlarıyla, amaçları iyi hizmet vererek olabildiğince çok nitelikli misafir çekmek. Komünist parti %18 oranında oy almış Samos’ta, bunu da bir not olarak eklemeliyim.

Tatillimani.com tüm yolculuğumuzu planladı, otelimiz, biletlerimiz, restaurantımız, kısacası her şeyimizi onlarla planladık ve çok iyi bir bütçeyle gidip geldik. Sizlere de danışmanlık kısmında ’u öneriyorum, bırakın onlar programı yapsın, sizler de keyfini çıkarın güzel adanın!

ÇOK OKUNANLAR