GÜNDEM

Marketlere koşup hücum ettik! Kuru gıdada sıkıntı var mı?

Koronavirüs vakasının Türkiye'de görüldüğünün açıklanmasının ardından market rafları bir anda boşaldı. Bunun ardından kuru gıda piyasasında sıkıntı olduğu iddiaları ortaya atıldı. Posta yazarı Murat Çelik toptancılarla konuştu ve aldığı cevapları okuyucularına aktardı.

Marketlere koşup hücum ettik! Kuru gıdada sıkıntı var mı?

Türkiye'de koronavirüs vakasının görülmesinin ardından herkes soluğu marketlerde aldı ve raflar bir anda boşaldı. Bunun ardından kuru gıda stoklarında sıkıntı olduğu iddiaları ortaya atıldı. Posta yazarı Murat Çelik durumu toptancılara sordu.

Kuru gıdada sıkıntı değil bolluk var

Marketlere koştuk, kolonya, dezenfektan, temizlik kağıtları gibi ürünlere hücum ettik ya...

Bir de kuru bakliyat, un, pirinç, bulgur, makarna vb gıdalara... Kuru gıda toptancılarını arayıp sordum “Nedir durum?” diye. İşte aldığım yanıtlar:

Kuru gıda piyasasında herhangi bir stok sıkıntısı yok. Aslına bakarsanız aksine son aylarda işler ciddi boyutta düşük gittiği için stok fazlası bile vardı. Şimdi artan satışlarla piyasa bir miktar hareketlenmiş oldu.
Kolonya, dezenfektan gibi maddelerde evet, fahiş fiyat artışları ve fırsatçılık var ama gıdada öyle bir durum yok. Açıkçası zaten işleri durgun olan esnaf öyle bir yola tevessül edip müşteriyi ürkütmekten de, afişe olmaktan da çekinir. Aklı başında kimse yapmaz bunu.
Büyük kentlerde ‘gross’ tabir edilen büyük marketlerde, evet bir miktar yoğunluk oldu ama bu durumun da birkaç gün içinde normale döneceğini tahmin ediyoruz.
Tabii bu arada şunu da görmemiz gerekiyor... Normal zamanda senede 10 kg pirinç tüketmeyen kişi, 25 kg pirinç alıyor. Tüketicimiz de bilinçsiz maalesef.

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar