GÜNDEM

Markar Esayan: Türkiye’nin güçlenmesinden rahatsız olan varsa, Ayasofya’nın açılmasından da olabilir

Akşam yazarı Markar Esayan, bugünkü köşesinde Ayasofya’nın tekrardan cami olarak ibadete açılmasının ardından yaşanan sevincin; müslümanların içindeki derdin büyüklüğünden kaynaklandığı ifade etti. Ayasofya’nın Osmanlı Devleti’nin büyüklüğünü temsil etme noktasında önemli bir yerinin olduğunu dile getiren Esayan, Ayasofya’nın müzeye çevrilmesiyle birlikte Türkiye’nin iddiasından vazgeçtiğini köşesine ekledi.

Markar Esayan: Türkiye’nin güçlenmesinden rahatsız olan varsa, Ayasofya’nın açılmasından da olabilir

Ayasofya’nın, tekrardan camii olarak ibadete açılmasının ardından açıklamalar gelmeye devam ediyor.

Akşam yazarı Markar Eseyan, bugün kaleme aldığı yazısında Ayasofya’nın, nihayet cami olarak hizmete girdiğini ve kararın hayırlı olmasını diledi.

Dünyada başta Yunanistan olmak üzere Ayasofya’nın cami olarak ibadete açılmasından kimsenin rahatsız olmaması gerektiğini belirten Eseyan, sözlerini şu şekilde sürdürdü ”Bu yapıyı yüzlerce yıl Osmanlı ve Türkiye mükemmelen korumuş. Bundan sonra da gözbebeği gibi bakılacağına kuşku yok. Bu neyin yasıdır?Ama sanırım bu konu sadece dini bir konu değil.”

İşte Markar Esayan’ın o yazısı:

Nihayet 86 yıllık aradan sonra Ayasofya cami olarak hizmete girdi. Öncellikle hayırlısı olsun. 1934 yılında alınan bir karar ile fetihten beri kesintisiz olarak cami olarak hizmet veren Ayasofya müzeye çevrilmiş, Müslümanların da o günden beri içlerine dert olmuştu bu durum. Şimdi yaşanan sevinci görünce, bu derdin büyüklüğünü daha iyi anlayabiliyoruz.

Daha önce de yazmıştım; benim bir Hıristiyan olarak bu muazzam yapının müze değil ibadethane olarak hizmet görmesine hiçbir itirazım yok. Kimsenin de olmaması gerekir. Yunanistan başta olmak üzere dünyadaki yas havasını anlamak mümkün değil. Bu yapıyı yüzlerce yıl Osmanlı ve Türkiye mükemmelen korumuş. Bundan sonra da gözbebeği gibi bakılacağına kuşku yok. Bu neyin yasıdır?

Yazının tamamı için tıklayınız

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar