GÜNDEM

Mahmut Övür'den Demirel iddiası sonrası ikinci bomba iddia

Solcu örgütlerin Süleyman Demirel'i kaçırma planlarımı yazan Mahmut Övür, bugünkü yazısında da devlet istihbaratının sol örgütlere gözcülük yaptığını söyledi.

Mahmut Övür'den Demirel iddiası sonrası ikinci bomba iddia

Mahmut Övür, sağ sol kavgasının olduğu dönemlere ışık tutmaya devam ediyor. Övür son olarak devlet istihbaratının sol örgütlere gözcülük yaptığını iddia etti. 

İşte o iddia: 

Geçtiğimiz pazar, 68 kuşağının simge isimlerinden İrfan Uçar'ın daha o dönemde radikal bir solcu olarak darbecilere karşı çıkıp, sağcı Demirel'i sahiplenmesine değinmiş, Demirel'le ilgili ilk kez duyulan şu sözlerine yer vermiştim: "O zaman Başbakan Demirel'in Amerikancı diye sol örgütlerce kaçırılıp öldürüleceğini öğrenince buna karşı çıktım ve deşifre ettim."

Sol örgütleri içeriden bilen birinin böyle açık tavır koyması önemliydi çünkü o tarihte solda TİP dışındaki bazı sol gruplar devrim yapmak için ya darbecilerle işbirliği yapmış ya da şiddetle buluşmuşlardı. Bu sonuçta, solun kendi inisiyatifi kadar, CIA ve MİT gibi "dış" güçlerin katkısı da çok büyüktü. Ne yazık ki sol hala bu yüzleşmeyi doğru dürüst yapmış değil.

O dönemde Mahir Kaynak, MİT adına nasıl bir rol üstlendiğini hem yazdı hem de anlattı. Ama işin arka planında MİT'i de aşan, küresel bir akıl da vardı. O akıl, Demirel, Sovyetler'e yaklaşınca tıpkı 60 Darbesi'nde olduğu gibi düğmeye bastı ve darbe gerçekleşti. O saatten sonra sol veya sağ radikaller artık birer aparattan öte bir şey değillerdi. Tıpkı 8 yıl sonra İtalya'daki Kızıl Tugaylar gibi... Basının duayenlerinden Güneri Cıvaoğlu önceki gün Milliyet'teki köşesinde benim yazımdan yola çıkarak Demirel'in kaçırılma iddiasını, İtalya'da 1978 yılında Kızıl Tugaylarca kaçırılan ve öldürülen Başbakan Aldo Moro'ya benzetmiş ve bazı sorular sormuştu.

Yazının tamamı için tıklayın 

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar