GÜNCEL

Mahmut Övür yazdı: Taksim Camii'nin bugünkü anlamı!

İstanbul'da 4 yıl önce temeli atılan Taksim Camii'nde çalışmalar tamamlandı. Cami, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla ibadete açıldı. Sabah gazetesi yazarı Mahmut Övür, Taksim camii'nin bugünkü anlamını kaleme aldı.

Mahmut Övür yazdı: Taksim Camii'nin bugünkü anlamı!

Yapımı 4 yılda tamamlanan Taksim Camii'inde ilk ezan okundu ve ilk cuma namazıyla Taksim Camii ibadete açıldı. Caminin açılışı öncesi Taksim Meydanı ve cami çevresine Isparta Belediyesi'nden gelen gül suyu sıkılırken, Taksim Meydanı'nı namaz kılmak isteyen vatandaşlar doldurdu.

Sabah gazetesi yazarı Mahmut Övür köşesinde, Taksim Camii'nin bugünkü anlamını yazdı. Övür, 'Gerçek şu ki, Taksim'e bir cami yapılması, yıllarca karşı çıkılan modern Atatürk Kültür Merkezi'yle birlikte kutuplaşmanın değil, yeni bir toplumsal sentezin ve iç-dış vesayete meydan okumanın işaretidir.
Dün ne denirse densin, Taksim'e caminin bugünkü anlamı budur' dedi. 

İşte o yazı... 

aksim'e cami yaptırmanın, bırakın uzun geçmişini son 70 yıllık çok partili siyasi hayatla iç içe geçmiş çok çarpıcı bir hikâyesi var. Bir ülke düşünün, İstanbul'un merkezi Taksim'e ne zaman bir cami yaptırmaya kalksa, içinde siyasi aktörlerin ve bürokrasinin de olduğu vesayet odakları karşı çıkıyor ve "istemezük" diye yeri göğü inletiyordu.
Peki, Taksim'e cami bir ihtiyaç mıydı yoksa karşı çıkanların deyimiyle "Laik cumhuriyetin sembollerine karşı anıtsal bir tepki" mi?
Doğrusu Şişli Camii ile Beyoğlu'ndaki Ağa Cami arasında insanların ibadet edeceği bir cami olmadığını herkes biliyor.
Sadece ihtiyaç olması da mesele değil. Başka bir gerçek daha var. Onu da ünlü şair Nâzım Hikmet, henüz "Cumhuriyetle hesaplaşma" yalanının devreye sokulmadığı 1921 yılında Ağa Cami'nin yalnızlığı şiirinde anlatıyor:
"Bu imansız muhitte öyle yalnızsın ki sen
Bir teselli bulurdun ruhumu görebilsen!
Ey bu caminin ruhu: Bize mucize göster"
Bugüne bakınca sanki mucize gibi 1952 yılından bu yana Taksim'e bir cami yaptırmak mümkün olmadı.
Tablo gerçekten ürkütücü... Bir ülke düşünün, yüzde 50 oy alarak iktidara geliyorsunuz ama bir semtinize bir cami yaptıramıyorsunuz?

Yazının tamamı için tıklayın... 

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar