GÜNDEM

Mahmut Övür, Boğaziçi olaylarını 60 darbesi öncesine benzetti

Sabah gazetesi yazarı Mahmut Övür, Boğaziçi olayları ile 1960 darbesi öncesinde yaşanan üniversite olayları arasındaki bağı yazdı.

Mahmut Övür, Boğaziçi olaylarını 60 darbesi öncesine benzetti

60'lı yıllarda da öğrenci olaylarının olduğunu ve medyanın bu olayları algı operasyonuna çevirdiğini belirten Övür, "Öğrencileri kıyma makinelerinden geçirdiler" haberine işaret etti. 

İşte o yazı:

CHP'nin Boğaziçi Üniversitesi'ndeki öğrenci protestosuna bodoslama atlamasıyla 60 darbesi tartışmalarının çakışması şaşırtıcı değil. Siyaset üretemeyen, sıkışık durumdaki CHP, arkasına saklanacağı bir olay ararken, aydınları ve medyası da dilinin altındaki "darbe" baklasını çıkarıveriyor. Tıpkı 60 darbesi öncesinde olduğu gibi... O yılları yaşayanlar bilir, ordu içindeki cuntacılara en büyük destek üniversitelerden gelmişti.

İstanbul'da 28 Nisan 1960'ta başlatılan öğrenci olayları hızla Türkiye'ye yayılacaktı. Hem de akıl almaz yalanlarla. Bu tablo büyük oranda da CHP'nin eseriydi. Yıllar sonra o dönemi CHP üyesi ve gazeteci Orhan Birgit şöyle anlatıyordu: "Ben, CHP Beyazıt ilçe başkanıyım. Öğrenciler, (Nurettin Sözen falan da vardı içlerinde) geldiler. Üniversitede oturup direnç göstereceklerdi, miting yapacaklardı, tahkikatların kurulmasına karşı. Ancak olaylar kontrolden çıktı." "Öğrenciler kıyma makinelerinden geçiriliyor" Aslında bilinçli bir biçimde kontrolden çıkması isteniyordu. Bunun için de "Öğrenciler Et Balık Kurumu'nda kıyma makinelerinden geçiriliyor" gibi akıl almaz yalanlar uyduruluyordu. Bakın o yalanları CHP'li Birgit nasıl anlatıyor: "Kıyma makineleri haberlerini yayımladıktan sonra öğrendik ki uydurma. Dezenformasyonun dik âlâsı."

Yazının tamamı için tıklayın 

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar