GÜNDEM

Mahmut Övür, Biden'cılara Markar Eseyan'ı örnek gösterdi

Sabah gazetesi yazarı Mahmut Övür, sözde Ermeni soykırımı ile ilgili tavrını ortaya koyan Biden'a güzelleme yapanlara Ermeni aydın Markar Eseyan'ı örnek gösterdi.

Mahmut Övür, Biden'cılara Markar Eseyan'ı örnek gösterdi

Markar Eseyan'ın Osmanlı dönemini iyi bildiğini ve ırka dayalı bir ayrımı kabul etmediğini belirten Mahmut Övür, Eseyan'ı rahmetle anmamız gerektiğini de bir kez daha hatırlattı. 

Mahmut Övür, bunun yanında ülkemizdeki Biden'cılara da Markar'ın bu tavrını örnek gösterdi. 

İşte o yazı:

ABD Başkanı Biden, son silahı soykırım iddiasını da kullanarak Türkiye'yi sıkıştıran bir hamle yaptı. Bu hamlenin bir ayağı da zaten parçalı iç cepheyi daha da parçalamaktı. Başarısız olduğu da söylenemez. HDP ve solun bir kesimi buna dünden hazırdı. CHP ve İYİ Parti de Biden'dan çok Başkan Erdoğan'a yüklenerek bu hamleye katkı sundu.
Bu tablo bana sevgili Orhan Miroğlu'nun Markar Esayan'ın ardından, bu coğrafyada onlarca halkın nasıl bir arada yaşadığının sırrını açıkladığı o harika yazısını hatırlattı. İşte o harika yazının özeti:

MÜHÜRLENMİŞ HÜZÜN
Markar Esayan'ı kaybettik. O bu güzelim ülkede yaşayan milyonların tarihin içinden geçtiğimiz bu "tuhaf zamanlarında" gerçekleştirdiği beyaz devrime "amasız, fakatsız" inanmış bir yoldaşımızdı, başımız sağolsun, kardeşimizin toprağı bol olsun.
Galiba birbirimizi bir Kürt ve bir Ermeni olarak iyi anlıyorduk.
Markar'ın son yolculuğu;
"mühürlenmiş zamanlardan" çıkıp gelmiş bir Ermeni aydınının zamansız ve çok erken ölümünü, "mühürlenmiş hüzün" gibi yaşayan dostlarının, bir dosta, bir kardeşe derin bir vefası gibi yaşanacak, biliyorum.
Dostumuz, arkadaşımız Markar Esayan, halkının yaşadığı acının ve kederin farkındaydı elbette.
Ermeni aydınlarının Hrant Dink'in yönetimi altında çıkardıkları Agos gazetesine Hrant gibi ve onunla beraber yıllarını vermişti.
1878 Berlin Konferansı'na kadar tebaa-i sadıka unvanını kazanmış bir milletin neferi olan Markar, tıpkı Hırant Dink gibi bu kanun-u kadimin şuuruna sahipti. Osmanlı devlet geleneğinin ne olduğunu idrak edebilmiş bir Ermeni aydını olarak Markar, 1878'den itibaren yaşananların farkındaydı.
Osmanlı'nın zeval çağından; dünya ifsad çevrelerinin istifade ettiklerini biliyordu ve büyük devlet geleneğinden sapıldığının şuurundaydı.

NEDİR BU DEVLET GELENEĞİ?
Bu devlet geleneğini kimler inşa ve ihya etti?
Selahaddin Eyyubi Kürt'tü, Şafii'ydi. Ancak Hanefi-Maturidi hukukun ihyasıyla Haçlı seferlerini durdurdu.

Yazının tamamı için tıklayın...

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar