GÜNDEM

Libya’nın öncelikli olması gereken tali sorunu: Zorla yerinden edilenler

Yeni Şafak yazarı Yasin Aktay, Libya'nın "zorla yerinden edilenler" sorununu bugünkü köşesine taşıdı.

Libya’nın öncelikli olması gereken tali sorunu: Zorla yerinden edilenler

Yeni Şafak gazetesi yazarı Yasin Aktay, bugünkü köşesinde Libya’da Bahar rüzgarları ve “zorla yerinden edilmişler” sorunu başlıklı bri yazı kaleme aldı. Yerinden edilmenin nasıl bir sorun olduğunu anlatan ve öncelikli sorun kabul edilmesi gerektiğini belirten Aktay, bu durumun uluslararası görüşmelerde "tali" bir konu olmasına dikkat çekti:

2014 yılında, yani Mısır’daki darbeden bir sene geçmeden Hafter, askeri üniforması ve beraberinde kendi tayin ettiği komuta kademesiyle birlikte Libya’da seçimle göreve gelmiş olan Milli Genel Kongre’nin lağvedildiğini ve geçiş dönemi için yeni bir yol haritası bulunduğunu duyurdu. 

...

Darbesini Doğu’da yaparak işe başlayan Hafter, Trablus ve Misrata’dakilere karşı savaş açmış olsa da aslında ilk savaşını yine başladığı yerde, yani bugün konuşlanmış olduğu Doğu’da verdi. Yola çıkıp konuşlanmış olduğu Bingazi’nin halkına karşı savaştı öncelikle. Kendisine muhalefet eden herkesi ya katlederek ya hapsederek veya tehcir ederek Bingazi’de itirazsız, muhalefetsiz, sindirilmiş bir halk oluşturdu. 

...

Daha işin başına geldiği ilk günlerden itibaren ele geçirdiği Bingazi, Derna, Elmerc, Beyda Ecdabiye taraflarından en az 250 bin kişiyi yerinden yurdundan etti. Bunların çoğu şimdi Bingazi ve Misrata taraflarına yerleşmiş durumda. Bir çoğu her gün duymaya alıştığımız malum yasadışı göç yoluyla Akdeniz’in mavi sularına açıldı, çoğu Avrupa kıyılarına varmadan, Avrupa’nın gaddar göç karşıtı operasyonlarına kurban giderek Akdeniz sularına gömüldü.

...

Geçtiğimiz günlerde beni ziyaret eden Zorla Göç ettirilmiş Bingazililer Cemiyeti Başkanı Said Yasin el-Ubeydi’nin bu konuda anlattıkları içler acısı.

...

Bugün Libya’nın geleceğinin görüşüldüğü mecraların hiç birinde zorla göç ettirilmişlerin hiçbir temsili yok.

Oysa bu tür durumlarda en önemli sorunlardan birisi “yerinden zorla edilmiş insanlar” olmak durumundadır. Böyle bir konu bütün görüşmelerde çok tali bir konu iken, oluşturulan temsilci meclislerinde onları temsil eden bir tek üyelik bile tahsis edilmiyor.

Yazının tamamı için tıklayınız

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar