KARİKATÜR

Leman'dan Charlie Hebdo'nun Aylan karikatürüne tokat gibi cevap

Fransız mizah dergisi Charlie Hebdo'nun, cesedi Bodrum sahiline vuran 3 yaşındaki Suriyeli Aylan Kurdi karikatürüne Leman dergisinden tokat gibi cevap geldi.

Leman'dan Charlie Hebdo'nun Aylan karikatürüne tokat gibi cevap
GAZETECİLER.COM - ÖZEL İÇERİK

Fransız mizah dergisi Charlie Hebdo'nun, cesedi Bodrum sahiline vuran 3 yaşındaki Suriyeli Aylan Kurdi karikatürüne Leman dergisinden tokat gibi cevap geldi.

'Riss', Laurent Sourisseau, imzalı karikatürde Aylan Kurdi'nin büyüdüğünde 'Almanya'daki tacizcilerden biri olabileceği' iması vardı.

"Göçmenler" başlıklı karikatürde Aylan Kurdi'nin kıyıya vuran cesedi bir balon içinde görünüyor ve yanında "Küçük Aylan büyüdüğünde ne olurdu?" diye soruluyordu.

Bu sorunun altında da koşarak kaçan bir kadını, elleri açık halde kovalayan iki erkek görülüyordu. Karikatürün altında da Fransızca'da arkadan elle tacizde bulunanlar için kullanılan 'Tripoteur' kelimesi kullanılarak "Almanya'da tacizci" olabileceği ifade ediliyordu.

Charlie Hebdo'nun bu karikatürü, Almanya'nın Köln kentindeki yılbaşı kutlamalarında 100'e yakın kadının, göçmenlerden oluştuğu belirtilen gruplar tarafından toplu tacize uğramasının ardından gelmişti.

Hiciv tarzı mizahı benimseyen dergiye sosyal medyadan tepki yağmış ve dergi 'ırkçılık' yapmakla suçlanmıştı. Twitter kullanıcıları karikatürü "iğrenç", "zevksiz" sözleriyle eleştirdi ve 'İslamofobik' olmakla itham etmişti.

LEMAN'DAN TOKAT GİBİ CEVAP

Leman dergisinin bu haftaki sayısının arka kapağında Utku Can Akyol imzalı bir karikatür ile Charlie Hebdo'nun olay karikatürüne sert bir yanıt geldi.

Orjinal karikatüre de yer veren çizimde, "Küçük Aylam Büyüyünce Ne Olurdu?" denildikten sonra Macaristan sınırında kucağında küçük kızıyla polislerden kaçan mültecilere çelme takan ırkçı kadın kameraman çizildi. Akyol, karikatürün üstünde sorduğu soruya,  "bu olmazdı" yazarak yanıt verdi.

Suriye'deki çatışmalardan kaçarak Avrupa ülkelerine sığınmaya çalışan göçmenlerin ülkeye girişini engellemek, giriş yapmayı başaranları da zorla kamplara yerleştiren Macaristan'dan gelen çarpıcı bir görüntü geçen sene Eylül ayında basına yansımıştı.

Görüntüde kadın bir kameramanın, kucağındaki oğluyla polisten kaçmaya çalışan bir sığınmacıya çelme takarak yere düşürdüğü görülüyordu.

Olayın basın yansımasının ardından uluslararası toplum tarafından sert şekilde eleştirilen ve işten çıkarılan kameraman Petra Laszlo, çelme takıp tekmelediği  mülteciye ve olaya dair yorumlara izin verdiği için Facebook'a dava açacağını ilan etmişti.

ÇOK OKUNANLAR