TV HABER

'Kızıl Milyader' İmralı'da arabulucuya gerek yok diyor

Barış sürecine katkıda bulunan Temas ve Diyalog Grubu Üyesi-İş Adamı Osman Kavala'dan çarpıcı tepki geldi.

'Kızıl Milyader' İmralı'da arabulucuya gerek yok diyor
GAZETECİLER.COM - İmralı sürecinde Adalet Bakanı Sadullah Ergin, BDP ve CHP ile görüşme gerçekleştiren Temas ve Diyalog Grubu Üyelerinden Osman Kavala, dün Selin Ongun'un sunduğu 'Bi Sormak Lazım'ın konuğu oldu.

ARABULUCU OLARAK ANILMAK ONUR DUYULACAK BİR ŞEY

Programda sürecin gidişatını ve Temas Grubu'nun nasıl kurulduğunu anlatan Kavala, Mardin Bağımsız Milletvekili Ahmet Türk'ün kendisini 'Arabulucu' olarak yakıştırmasına "Ahmet Türk Türkiye'nin en saygın siyasetçilerinden. Arabulucu olarak benim ismimi telaffuz etmesi benim için onur duyulacak bir şey" cevabını verdi. Kavala, grubun kuruluş aşamasını ise şöyle özetledi: "Açlık grevlerinden önce işlerin pek de iyiye gitmediğini düşündüğümüz bir dönemde Diyarbakırlı Sivil Toplum Örgütü Başkanlarının başlattığı bir inisiyatif vardı. Bunlar hükümet-siyasi parti arası diyalogun olması yönünde birtakım temaslarda bulundu. bizimle görüştüler. Temas ve Diyalog Grubu ortaya çıktı." 

"AKİL ADAMLAR' TERİMİ ÇOK İTİCİ!"

Kavala, "Neden Akil İnsanlar' terimini kullanmadınız?" sorusunu da "Biz Akil insanlar terimine kendimizi yakıştırmadık. Tuhaf ve itici bir terim. Biz Akiliz de başkaları akil değil mi? Bizim özelliğimiz başkalarından daha akıllı olmamız değil. Meseleyi eskiden beri takip eden, odaklanan birbiriyle rahat konuşabilen bir ekip oluşturmak istedik. Diyarbakırlı Kürt arkadaşlar tarafından başlatılması daha anlamlı geldi bize" şeklinde yanıtladı.

"ARABULUCUYA GEREK YOK"

Barış sürecinde 'Arabulucu' veya 'Hakem' görevinde birine ihtiyaç olmadığını vurgulayan Kavala, "Oslo sürecinde vardı, Oslo'ya katılanlar önemli bir deneyim elde ettiler. İki taraf arasında da güven oluştu. Ama İmralı sürecinde arabulucu olmaması belki de daha iyi" diye konuştu.

"TÜRK SOROS'U YAKIŞTIRMASI ANLAMSIZ"

Kendisine 1980'lerde yapılan 'Kızıl Milyarder' yakıştırmasının o dönemde kaldığını ifade eden Osman Kavala, "Kızıl milyarder denildiği zaman milyar önemli bir para birimiydi. Şimdi öyle değil. Belki o dönemde işadamlarının siyasetle uğraşması, serbest piyasacı olmayan ifadelerde bulunmaları kızıllık olarak tanımlanıyordu ama şu an değişti" açıklamasını yaptı. Yine 1990'larda kendisine yakıştırılan "Türk Soros'u" lakabının ise hiçbir anlamı olmadığını belirtti.

ÇOK OKUNANLAR