MEDYA KÖŞESİ

Kitle iletişim bitti, yeni medya düzeni geliyor

Bir önceki yazısında da dijitalleşmeyi konu alan Star yazarı Fadime Özkan, kitle iletişiminin bitmek üzere olduğunu ve yeni medya düzeninin hızlı adımlarla geldiğini yazdı.

Kitle iletişim bitti, yeni medya düzeni geliyor

Dijitalleşmenin kendisini en net gösterdiği alanların başında medya geliyor. Medya giderek teknolojik hale geliyor. Bunun adı ise yeni medyacılık veya yeni medya düzeni. 

Bu konuyu ele alan Star yazarı Fadime Özkan, kitle iletişiminin bittiğini ve yeni medya düzeninin geldiğini yazdı. 

İşte o yazı: 

Son yazım “Kitle iletişimi dijitalleşirken” başlığını taşıyordu. Bilginin matbaanın icadıyla beraber kaynaktan hedefe doğru tek yönlü aktarıldığını, dolayısıyla zamanla kitle iletişim araçlarını ellerinde tutan güçlerin bilginin dolaşımında, mesajın oluşturulmasında ve haliyle algı/etki oluşumunda sarsılmaz şekilde söz sahibi olduğunu anlatmaya çalışmıştım.

Kitle iletişimi, kültürel/siyasal etkileşimin ayrılmaz bir parçası, daha doğru ifadeyle aracı haline geldi 20. yüzyılda. Bugün ise teknolojinin sağladığı yeni imkanlarla yeni bir medya düzeninin eşiğindeyiz, hatta içindeyiz artık. Değişim kaçınılmaz, geri döndürülemez biçimde başladı çünkü.

Dijitalleşme, internetin hızlanması ve yaygınlaşması sayesinde bildiğimiz manada “kitle iletişimi” kavramı paramparça oldu. Kitle parçalandı önce. Modern-post modern çağın insanları atomize ettiği ama aynı zamanda kitleler halinde aynılaştırdığı, düzleştirdiği ve “alıcı” haline soktuğu iletişim düzeni yerle bir oldu.

Yazının devamı için tıklayın...

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar