KİTAPLIK

Kitapta bereketli bir yıl geliyor

Bu hafta hepsi Yeni Yüzyıl'da Sayım Çınar ile Kültür Pazarı'nda! İşte Sayım Çınar'ın o yazısından dikkat çeken bölümler:

Kitapta bereketli bir yıl geliyor
- Polisiye edebiyatında sağlam adımlarla ilerleyen, romanları 25 binin üstünde satan ve ağzından laf almak kolay olmayan Derviş Şentekin suskunluğunu nasıl bozdu?

- Profil Yayıncılık dünya yayımcılık piyasasına nasıl bir atak yapıyor, Türk yazarlarına nasıl bir kapı açıyor?

- 2016'ya eli, kolu projelerle dolu bir şekilde giren Mehmet Mollaosmanoğlu'nun çok ses getirecek gerilim yüklü yeni romanı Domuz Kasabı'nda isim kaygısının perde arkası...

- Günışığı Kitaplığı'nda hangi yazarın kitabı 100'üncü baskıya ulaştı?

- İnternet medyasında ikinci yaşını kutlayan site hangisi?

Bu hafta hepsi Yeni Yüzyıl'da  Sayım Çınar ile Kültür Pazarı'nda! İşte Sayım Çınar'ın o yazısından dikkat çeken bölümler:


Kitapta bereketli bir yıl geliyor

Bu hafta da sanata, edebiyata dair çok güzel haberler aldım. Şentekin’in yeni polisiyesi, Mollaosmanoğlu’nun İspanyolca ve Arnavutça’ya çevrilen romanları ve yeni projesi, Tumanov’un 100. baskıya ulaşan kitabı… İşte haftanın kültür raporu

Geçtiğimiz günlerde hazır Yeniköy’deyken, uzun süredir uğramadığım meşhur Emek Cafe’ye daldım. İçeriye girer girmez, bir masada denizi seyre dalmış Derviş Şentekin’le karşılaştım. Meğer o da bir Emek Cafe müdavimiymiş. Masasının üzerinde tuğla kalınlığında kitaplar vardı: Kurtlarla Koşan Kadınlar, Psikopatlar Arasında, Bir Ahlak Kuramı ve Madam Bovary.

“Masadaki kitaplardan yeni bir polisiye yazdığını anladım” dedim. Başını salladı. Derviş Şentekin’in ağzından laf almak zordur. Yıllardır Radikal Kitap’ın editörlüğünü yapar, Beş Parasızdım ve Kadın Çok Güzeldi ile onun devamı olan Beş Parasızdım Katilimi Arıyordum adında iki roman yazmış olmasına rağmen öne çıkmayı sevmez. İki kitabının yaklaşık 25 bin civarında satmış olduğunu biliyorum, ama o bunu da çok önemsemez.

YENİ POLİSİYE BAHARA

Türkiye’de 1970’lerin ortasından başlayarak bir ahlak sorunu olduğunu ve son yıllarda bu ahlaksızlığın hayatın her alanına sindiğini söylüyor Şentekin. Yeni romanda işte bu ahlaksızlığı anlatıyormuş. “Sıradan bir hayat düşlemiştim… Çürüdüm” diyen fotomodel bir kızın hikâyesini anlatan romanın adına henüz karar verememiş. Bana söylediği üç isim de birbirinden güzeldi. Şentekin’in yeni romanının bahar aylarında okuyucuyla buluşacağını da buradan duyurmuş olayım.

KİTAPLARI HER DİLDE

Mehmet Mollaosmanoğlu’nun sıkı takipçileri bilir; Ata Mezarlığı ve Çark adlı romanları Türkiye-Şili-Bolivya üçgeninde geçen, gerilimli maceralardır. Mollaosmanoğlu geçtiğimiz günlerde Şili’deydi ve Çark adlı eserini o ülkede yayınlamak için önemli adımlar attı. Muhtemelen önümüzdeki yılın sonlarında Çark, İspanyolca yayınlanmış olacak. Ayrıca Profil Yayıncılık’ın girişimiyle Cennet Ayracı adlı romanı, İngilizce’den Boşnakça’ya kadar pek çok dile çevrildi ve basım aşamasına gelindi. Bunun yanında dört romanı Arnavutça basılıyor. 2016 yılı yazar açısından epey hareketli geçeceğe benziyor. 

Mollaosmanoğlu, 2007 yılında yayınladığı ilk kitabı Ataerkil’i de yeniden düzenledi, Ocak ayında Profil Yayıncılık’tan çıkıyor. Bir baba-oğul hikâyesi olan ve yer yer fantastik öğelerle bezeli bu felsefi roman hem yazarın ilk eseri olması hem de sonraki eserlerinin ana temasını belirlemesi nedeniyle önemli. Bakalım piyasanın tepkisi ne olacak?

Mollaosmanoğlu cephesinden son haberim yeni romanıyla ilgili… Alanya’da yaşayan yabancı uyruklular için domuz eti satan bir kasap dükkânı sahibinin gerilim yüklü hikâyesini anlattığı bu romanın adını da ‘Domuz Kasabı’ koymak istemiş. Fakat şimdiden bu adın münasip olup olmadığı kaygısına kapılmış. Ağzına et koymayan, etin kokusuna dahi dayanamayan yazarın bir kasabın hikâyesini anlatıyor olması da ilginç bu arada.

Vladimir Tumanov’un ünlü romanları Kraliçeyi Kurtarmak 100’üncü, Haritada Kaybolmak ise 90’ıncı baskıya ulaştı! Günışığı Kitaplığı 20’inci yılında, bu iki kitabın yeni baskılarını Sadi Güran’ın benzersiz desenleriyle renklenen, kalın kapaklı özel baskılarıyla kutluyor.

İKİNCİ YILINI DOLDURDU

Yenicikanlar.com, adı üstünde, yeni çıkan kitap, albüm, film, sergi, sahne sanatları, dizi ve fragmanların yanı sıra, sanat etkinliklerine, kitap özetlerine, röportajlara, haberlere yer veriyor. Her gün güncellenen sitede zaman zaman alanında uzman isimlerin kritik, deneme ve eleştirileri de yayınlanıyor. Kültür ve sanatın nabzını tutan yenicikanlar.com'un yeni yaşını kutluyorum


 

 
ÇOK OKUNANLAR