GÜNDEM

Kıbrıs'ta "Ayşe tatile çıkmıştı" Karadeniz'de "Zeynep uyandı"

Milliyet gazetesi yazarı Didem Özel Tümer, Karadeniz'deki sondaj faaliyetleri sırasında kullanılan gizli parolayı ve o parolanın hikayesini yazdı.

Kıbrıs'ta "Ayşe tatile çıkmıştı" Karadeniz'de "Zeynep uyandı"

Milliyet gazetesi yazarı Didem Özel Tümer, Kıbrıs Barış Harekatı'nın başlatma düğmesi olan "Ayşe tatile çıksın" parolasına benzer bir parolanın Karadeniz'deki doğal gaz arama faaliyetlerinde de kullanıldığını söyledi: "Zeynep uyandı."

Tümer, "Ayşe tatile çıkısın" parolasına nasıl karar verildiğini hatırlatarak, "Zeynep uyandı" parolasına nasıl karar veridiğini yazdı. İşte detaylar:

"AYŞE TATİLE ÇIKSIN"

Ecevit ve Güneş 2. Cenevre konferansına hazırlanırken, konferansın yarıda kalması ya da uza(tıl)ması ihtimaline karşı aralarında bir parola belirlemeyi konuştukları sırada, Güneş’i Turizm Bakanı Orhan Birgit arar. Güneş, Birgit’e de konferansın uzayabileceğini söyler, çocuklarının onu beklemeden tatil yapabilmesi için rezervasyon konusunda yardımcı olmasını ister. Konuşmayı duyan Ecevit, “Ben parolayı buldum. ‘Ayşe tatile çıksın.’ Eğer işler kopma noktasına gelirse, burada işler uzayacak, Ayşe tatile çıksın de ben anlarım” der.

"ZEYNEP UYANDI"

Sondaj hızla sürerken, bir gece saat üç civarında TPAO Genel Müdürü Melih Han Bilgin, önce Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Alparslan Bayraktar’a gaza ulaşıldığı haberini verir...

Aynı zamanda TPAO Yönetim Kurulu Üyesi de olan Bayraktar’ın gecenin o saatinde çalan telefonu biraz da gergin bir şekilde açtığı söyleniyor. Çünkü ısrarla çalan telefon Bayraktar’ın henüz dört aylık kızı Zeynep’in uyuduğu odadaymış. Bakan Yardımcısı telefonu açmış, keşif haberini sindirmeye çalışırken fonda ağlayan Zeynep bebek varmış. Bayraktar’ın ağzından çıkan “Zeynep uyandı” sözleri daha sonrasında asıl stresli sürecin, dar bir kadro arasındaki parolası haline gelmiş.

Yazının tamamı için tıklayınız

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar