ANALİZ

Kemal Öztürk'ten Azerbaycan-Ermenistan savaşı için 7 öngörü

Habertürk yazarı Kemal Öztürk, bugünkü köşesinde Azerbaycan-Ermenistan savaşının sonuçlarına ilişkin 7 maddede öngörülerini sıraladı.

Kemal Öztürk'ten Azerbaycan-Ermenistan savaşı için 7 öngörü

Habertürk gazetesi yazarı Kemal Öztürk, bugünkü köşesinde Azerbaycan-Ermenistan savaşının sonuçlarına ilişkin öngörülerini sıraladı. 7 maddeyle düşüncelerini okuyucularına aktaran Öztürk'e göre savaşa dönüşen son krizde Ermenistan kadar Rusya, Fransa kadar ABD de şaşkın. Çünkü dört odak da Ermenistan'ın son provokasyonunun ardından Azerbaycan ordusunun atak sratejisiyle hareket edeceğini tahmin etmiyordu. Türkiye'nin psikolojik ve teknik desteği de bu dörtlüyü şaşırtmış durumda.

Öztürk'e göre savaşın 7 sonucu olabilir:

AZERBAYCAN ORDUSUNUN CEPHE HATTINDA ATAĞA GEÇMESİ HERKESİ ŞAŞIRTTI

İşte bir gün sabah 06.00 sularında Ermenistan kuvvetleri yine Azerbaycan hatlarına saldırınca, hiç tahmin etmedikleri bir şey ile karşılaştı. Azeri kuvvetleri o güne kadar pek görülmemiş bir güçle ve kuvvetle karşılık verip, adeta gürledi. Hem de sadece Ermeni saldırısının olduğu lokasyonda değil, tüm cephe hattında karşı taarruza geçti.

Ermenistan şaşkınlık içinde debelenirken, Türkiye çok kuvvetli destek açıklamalarıyla bir anda krizin en önemli aktörü oldu. Doğal olarak Ermenistan, Türkiye’nin Karabağ’a girmesinin engellemesinden tutun da, F16 uçaklarının durdurulmasına kadar tuhaf panik açıklamalar yaptı.

AZERBAYCAN ve TÜRKİYE MASAYA OTURMAK İÇİN ACELECİ DEĞİL

Tüm cephe hattında taarruz, Türkiye’nin çok güçlü iletişim araçları, SİHA’ların Ermeni hedeflerini vurma görüntüleri derken, birçok ülke (Rusya, Fransa, ABD, İran) ateşkes çağrısıyla bu krizi durdurmak için bayrak dalgalandırdı. Gelin görün ki, ne Türkiye, ne de Azerbaycan ateşkes ya da masaya oturma konusunda öyle aceleci davranmayacağını gösterdi.

Bu durumda birkaç öngörüde bulunabiliriz.

1. Azerbaycan kurtarabildiği kadar toprağını kurtarmak için hızlı hareket edecek/etmeli.

2. Rusya sonunda her iki ülkeye de “durun” diyecek ve krizin yayılmasını engelleyecek (Putin’in burun sürtme oranını kestiremiyorum).

3. Rusya gecikirse, güçlü Ermeni lobisinin etkisinde kalan Trump (Kasımda ABD’de seçim var çünkü) Minsk üçlüsü rolünü üstlenerek olaya müdahil olmaya çalışacak.

4. Ermenistan kamuoyu ‘adını telaffuz edemediğim’ Başbakanlarının başarısız olduğunu tartışacak ve Rusya’nın istediği gibi başka birini iktidara getirecek.

5. Macron yardımcı oyuncu rolünü iyi oynayamadığı için Fransa’daki Ermeni diasporasının hedefi olacak.

6. Azeri kardeşlerimiz eğer Rusya’nın baskısına dayanabilirse, Türkiye’nin de gücü yeterse, son 30 yılın en büyük toprak kazanımlarını elde edecek.

7. Türk SİHA’ları dünyaya yine havasını atmış olacak.

Yazının tamamı için tıklayınız

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar