MEDYA KÖŞESİ

Kemal Öztürk robot gazetecileri anlatırken trol gazetecileri taşladı!

Yeni Şafak gazetesi yazarı Kemal Öztürk bugünkü yazısında yapay zekanın gazetecilik mesleğini nasıl etkileyeceğini anlattı. Öztürk, robot gazetecileri anlatırken trol gazetecileri de unutmadı!

Kemal Öztürk robot gazetecileri anlatırken trol gazetecileri taşladı!

Kemal Öztürk, yapay zekanın gazetecilik mesleğini nasıl etkileyeceği üzerine yazdığı yazıda "robot gazetecilerin" adeta bir simülasyonunu yapmış. 

Trump'ın son açıklamalarından yola çıkarak yapay zekalı bir robotun haberi nasıl ve ne hızda verebileceğini örneklendiren Öztürk, haberin nasıl paraya çevrileceğini bile anlatmış. 

Kemal Öztürk bize geleceğin resmini çizerken günümüzdeki bazı "trol" gazetecilere de gönderme yapmadan geçmemiş.

Yazısının sonuna "
Bu arada ‘yapay zekalı robot gazetecilerle’, ‘trol zekalı robot gazetecileri’ birbirine karıştırmayın."diyerek bitiren Öztürk'ün "Robot Gazeteciler" başlıklı yazısı şöyle:


Televizyon, gazete ve sosyal medyanın karışımı olan yeni nesil internet gazetesi, “FreeNews” baş editörü, Poul Wolf’ün saatine, “acil” koduyla bir mesaj düşer: “Başkan Trump, Beyaz Saray’da Suriye konulu bir basın toplantısı yapacak. Hangi seviyede haber yapalım?” Jops cevap yazar, “en yüksek seviyede”. Hiç hata yapmadığı için kendisine ‘Zero’ (sıfır) lakabı takılan yeni nesil gazeteci, aldığı talimata gülme emojili “Tamamdır patron” şeklinde cevap verir.,

OPERASYON BAŞLIYOR

Zero, gazetenin tüm sosyal medya hesaplarından bir mesaj yayınlar hemen: “Başkan Trump saat 14.00’de Suriye konulu önemli bir basın toplantısı yapacak.”

On dakika sonra, sosyal medyada bu mesajın dünyanın her tarafındaki etkileşimini, ‘Chequesbot’ programı aracılığı ile analiz eder. Etkileşimin yüksek olduğunu, ekonomi, Ortadoğu, dış politika, kriz gibi konuların öne çıktığını görür.

Basın toplantısını, Facebook, Instagram, Youtube, Twitter dahil tüm hesaplardan ve gazetenin ana sayfasından canlı yayınlama kararı alır. Bunun için Beyaz Saray’ın verdiği uydu frekansına bağlanır.

Canlı yayın saati geldiğinde, ekranda görünen kişinin kimlik tespiti için, ‘Face Recognition’ programını kullanır. Konuşanın Dış İşleri Bakanı Pompeo olduğunu anlayınca yayına geçmez. Daha sonra konuşan Trump’ı tanımlar ve online yayın talimatını tüm mecralarda verir.

Trump konuşurken, Zero ‘Recodly’ programı aracılığı ile sesi hemen yazıya çevirir. Yazıya çevrilen metini, ‘Wordsmit’ programı aracılığı ile haber metnine dönüştürüp hemen gazetede yayınlar.

MANŞET DEĞİŞTİRECEK ANALİZ

Sosyal medya taramasını tekrar yapar. İzleyicilerin en çok konuştuğu konuları ve kullandıkları cümleleri tespit etmesi 30 saniyesini alır.

Editörü Poul Wolf’e ‘acil’ koduyla bir mesaj daha atar: Manşet değiştirme önerisi, “Başkan Trump: ABD askerleri Suriye’den çekiliyor”.

Poul hemen manşeti onaylar.

Gazetenin manşeti anında değişir ve tüm sosyal medya hesaplarından bu manşet ve haberi son dakika uyarısıyla yayınlanır. Zero, manşet cümlesiyle Trump’ın vidosundaki sesi eşleştirerek, o bölümü ‘Wibbitz’ programını kullanarak kesip, haberin içine yerleştirir. Bu kısa videoyu ayrıca sosyal medya hesaplarından yayınlar.

İnsanlar Trump’ın konuşmasına başlamasından 2 dakika sonra detaylı haber metni, vidosu ile yayın yapan gazetenin linkini tıklamaya başlar.

ÇOK DİLLİ YAYINA GEÇİLİYOR

Zero, gazeteye giren okuyucuların profillerini analiz eder ve en çok dış politika, siyaset ve ekonomi konularına ilgi gösteren kişiler olduğunu tespit eder. Haber metninin formatını buna göre yeniden şekillendirir.

Bir yandan bu konuda çıkan haberleri tarar. Manşet kelimelerini kullanan ve çok okunan bazı haberleri tespit der. Bunlardan biri, Suriye’den askerlerin çekilmeye başladığı yönündeki haberdir.

Zero, bu haberi ‘Factmata’ programını kullanarak doğrulunu kontrol eder. Bunun “fake News” olduğunu görünce alıntılamaktan vazgeçer. Ancak bu konuda RAND düşünce kuruluşunun raporunun sağlıklı olduğunu tespit ederek, haberin içine linklerini verir.

Zero, haberlerinin sosyal medya etkileşimini iki dakikada bir yapmaya başlar ve Ortadoğu’daki kullanıcıların büyük ilgi gördüğünü fark eder.

Haberi, Microsoft Translator programı aracılığı ile Arapça, Fransızca ve Farsçaya çevirir. Yayın için ilgili editöre ‘acil’ koduyla mesaj gönderir. Mesaj onaylanır ve gazetenin diğer üç dilinde haber ve video yayına girer.

HIZLI HABER PARAYA NASIL DÖNÜŞÜYOR?

Trump’ın konuşması 8 dakika sürmüştür. Konuşma bittiğinde 1 dakika içinde manşet, haber metni, ilgili videosu yayınlamış, tüm sosyal medya hesaplarından duyurusu yapılmıştı. FreeNews gazetesi okuyucu trafiği bir anda milyonlara ulaşınca, Zero pazarlama departmanına ‘acil’ kodlu uyarı mesajı gönderir.

Pazarlama departmanı bu yüksek trafiğe reklam almak için hemen müşterilerine uyarı yazısı gönderir. Okuyucu profilinin yüksek eğitimli kesimden olduğunu gören Nobel Yayınevi, Ortadoğu, dış politika ve ekonomi ağırlıklı kitaplarının reklamını hemen gazete yayınlanmasını ister.

Zero haberin yayınlanmasından 15 dakika sonra bir durum raporu hazırlar. Sosyal medya hesaplarındaki etkileşimden, gazetedeki okuyucu trafiğine, haberin paylaşılma oranından, okuyucu tepkilerine ve pazarlama departmanın kazandığı paraya kadar, tüm verileri editörü Poul Wolf’a gönderir. O esnada köşe yazısı yazan Poul, muzır bir tebessümle, “bravo Zero, yine iyi iş yaptın” diye cevap yazar. Zero, “benin işim bu patron” diye karşılık verip, dijital bir gülümseme ekler.

ZERO, HAYAL Mİ GERÇEK Mİ?

Bunun bir hayal olduğunu zannediyorsunuz sanırım. Değil. ‘Zero’ geleceğin yapay zekalı robot gazetecisidir. Yakında hepimiz tanışacağız.

Bu arada ‘yapay zekalı robot gazetecilerle’, ‘trol zekalı robot gazetecileri’ birbirine karıştırmayın.

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar