GÜNCEL

Kemal Öztürk, popülizmin insanlar için çok büyük bir tehlike olduğunu yazdı!

Habertürk gazetesi yazarı Kemal Öztürk, son zamanlarda artan popülizmin insanlar için çok büyük bir tehlike haline geldiğini kaleme aldı. Öztürk, 'İletişim bilimi son yıllarını asılsız ve yalan haberin/paylaşımın nasıl bu kadar hızlı yayıldığını ve neden bu denli ilgi gördüğünü çözmeye odaklanmış durumda.Sebebi popülizm virüsü. Onun da aşısı bulunursa sorunu çözeceğiz' dedi.

Kemal Öztürk, popülizmin insanlar için çok büyük bir tehlike olduğunu yazdı!

Habertürk gazetesi yazarı Kemal Öztürk, son zamanlarda artan popülizmin insanlar için çok büyük bir tehlike haline geldiğini kaleme aldı. Öztürk, 'Bunu da bir tür virüs gibi düşünebilirsiniz' diyerek popülizmin yarattığı sıkıntılı durumları ele aldı. Öztürk, 'Popülizm mantık örgüsünü ortadan kaldırdığı için, insanlar sözün doğruluğunu ve gerçeğin kendisini öldürse de, asıl odaklandıkları şey 'ilgi' oluyor. Bu yüzden çoğu insan doğru olup olmadığına bakmadan birçok şeyi paylaşırlar.İletişim bilimi son yıllarını asılsız ve yalan haberin/paylaşımın nasıl bu kadar hızlı yayıldığını ve neden bu denli ilgi gördüğünü çözmeye odaklanmış durumda.Sebebi popülizm virüsü. Onun da aşısı bulunursa sorunu çözeceğiz' dedi. 

İşte o yazı...

Aslında siyaset için değil sadece, hepimiz için bu sıralar en büyük tehlike, popülizm.

Öyle çok akademik, bilimsel ve didaktik bir konu anlatmayacağım. Hepimizin günlük yaşadığı ve etkisi içine alan bir sorundan bahsedeceğim.

Bunu da bir tür virüs gibi düşünebilirsiniz.

Siyaseti başlığa çekmenin sebebi, popülizm virüsü siyaset geni ile birleştiğinde daha büyük tahribat yaratmasından.

ÖLÜMCÜL KISIR DÖNGÜ

Bilginin, imajın, algının, görselin ve haberin yayılma hızı ve etki alanı arttıkça (dijital yaşam), popülizmin bulaşıcılık hızı ve ölümcül etkisi de artıyor.

Korona nasıl kalabalık ortamlarda daha hızlı yayılıyorsa, popülizm de sosyal medyanın kalabalığında daha hızlı yayılıyor.

Birbirini besleyen ve sonunda ölümcül bir noktaya taşıyan bir mekanizma var.

Bir siyasetçi popülizm içeren bir sözünün, attığı bir tivitin çok ilgi gördüğünü fark edince benzer mesajları daha çok arttırıyor. Mesajlar arttıkça ilgi artıyor, ilgi arttıkça popülizm daha da artıyor.

Sonunda içi boş ama popülerliği fazla olan bu kısır döngü dalgası sahibini boğuyor.

Birkaç örnek vereyim.

Yazının tamamı için tıklayın... 

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar