GÜNDEM

Kemal Öztürk: Deprem raporları neden raflardan indirilip uygulanmıyor?

Habertürk yazarı Kemal Öztürk, İstanbul depremine ilişkin bu güne kadar hazırlanmış raporları, bilimsel araştırmaları hatırlatarak "Bunları raflardan indirip neden yoğun bir şekilde uygulamaya gidilmiyor, onu da yetkililer açıklamalı" dedi.

Kemal Öztürk: Deprem raporları neden raflardan indirilip uygulanmıyor?

Habertürk gazetesi köşe yazarı Kemal Öztürk, bugünkü köşesinde "Erdoğan'a sunulan deprem raporu" başlıklı bir yazı kaleme aldı. Öztürk, yazısında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olduğu 1994 yılında kendisine sunulan deprem raporunu; Japonların İstanbul için hazırladığı deprem raporunu, 2003 yılında 4 üniversite tarafından hazırlanan raporu, devamında 2004, 2005 ve 2009'da konuyla ilgili atılan adımları okuyucularına anlattı.

Öztürk, bu raporların tamamının 2010 yılında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a sunulmak üzere, Başbakanlık Dolmabahçe ofisine getirildiğini ve büyük bir toplantı organize edildiğini söyledi ve raporların 2019 Yerel Seçimlerinde belediye başkanı olan Ekrem İmamoğlu’na da özet olarak sunulduğunu ifade etti. Öztürk, şöyle devam etti:

Tüm bu çalışmaların içinde bulunan ve bir anlamda hafızası sayılan Zemin ve Deprem İnceleme Müdürlüğünün kurucu müdürü jeofizik Yüksek Mühendisi Mahmut Baş görevden alınarak yerine başka atamalar yapıldı.

Kurum şimdi planları güncellemek için çalışmalar yapıyor.

Ancak bugüne kadar yapılmış en ciddi ve eldeki tek bilimsel çalışmalar aslında uygulanabilir durumda.

Bu bilimsel çalışmalar şunlar:

1. Deprem Master Planı

2. Deprem Senaryoları

3. Risk Gösterge Sistemi ve Sosyal Hasar Görebilirlik

4. İstanbul’daki Heyelan Sahalarının Tespiti

5. İstanbul İl Alanının Jeolojisi

6. Ayrıntılı zemin incelemeleri ve Mikrobölgelemeler.

7. İstanbul Depremi Tsunami Raporu ve Eylem Planı

Bu raporların tümü, Cumhurbaşkanlığı, bakanlıklar, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve diğer önemli kurumlara resmi yollarla gönderildi ve şu anda arşivlerinde bulunuyor. Bunları raflardan indirip neden yoğun bir şekilde uygulamaya gidilmiyor, onu da yetkililer açıklayacak.

Yazının tamamı için tıklayınız

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar