GÜNDEM

Kemal Öztürk: "Bir Başkadır" empati

"Son günlerin ilgiyle izlenen dizisi, “Bir Başkadır” yapımını izlerken; senaryo yazarı, yönetmen ve yapımcıların kendinden farklı kesimlerle empati kurma çabasını gördüm."

Kemal Öztürk: "Bir Başkadır" empati

Habertürk gazetesi yazarı Kemal Öztürk, son zamanların en çok konuşulan dizisi "Bir Başkadır"a ilişkin bir değerlendirme yazısı kaleme aldı. "Bir insanı anlamanın yolu, onunla empati kurmaktır. Sonradan öğrendiğimde çok şaşırmıştım; katillerin, şiddet yanlılarının ve haksızlık yapanların empati kurma özellikleri yokmuş. Son günlerin ilgiyle izlenen dizisi, “Bir Başkadır” yapımını izlerken; senaryo yazarı, yönetmen ve yapımcıların kendinden farklı kesimlerle empati kurma çabasını gördüm" diyen Öztürk, buradan yola çıkarak "empati" odaklı bir yazı kaleme aldı:

Benim yıllardır çok önemsediğim bir kavram vardır: Makul insan. Makul insan karşı tarafı anlamaya çalışandır. Yani empati kuran insan, makul insandır.

Makul insanlar birilerini mahkum etmeye çalışmaz, sorunu anlamaya çalışır. O yüzden de ötekini dinler, derdi öğrenmeye çalışır, sonra da çözüm üretir.

Nedendir bilinmez makul insanların sesi az çıkıyor. Öyledir. Bağırana daha çok dikkat kesilir insanlar. Makul insanlar ise bağırmaz.

Türkiye’nin makul insanlara ihtiyacı var. Suçlayan, ötekileştiren, dışlayan, mahkum edenlerin neden olduğu kaotik ortamdan başka türlü çıkamayız.

Makul insanların yaptığı bir dizi iş de bu yüzden çok izleniyor, beğeni topluyor.

Zira o kadar çok bağıran, seviyesizce ötekini mahkum etmeye çalışanlar var ki. Farklı bir sese, makul bir sese bu nedenle hepiniz kulak kabartıyoruz.

Bu yüzden empati kurarak bize böyle kaliteli dizi çekilebileceğini gösteren ekibi tebrik ediyorum.

Yazının tamamı için tıklayınız

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar