GÜNCEL

Kemal Öztürk: Bir arada yaşamayı unutmak

Habertürk gazetesi yazarı Kemal Öztürk bugünkü köşesinde ' bir arada yaşamayı unuttuk' başlıklı bir yazı yayınladı. Öztürk, geçen hafta gerçekleştirdiği Hatay gezisinde fark ettiği önemli bir şeyi kaleme aldı. Kemal Öztürk, eskiden farklı dinlerin, mezheplerin ve kültürlerin bir arada huzurlu bir şekilde yaşadığını, günümüzde neden bunu başaramadığımızı sorguladı.

Kemal Öztürk: Bir arada yaşamayı unutmak

Habertürk gazetesi yazarı Kemal Öztürk bugünkü köşesinde ' bir arada yaşamayı unuttuk' başlıklı bir yazı yayınladı. Öztürk, geçen hafta gerçekleştirdiği Hatay gezisinde fark ettiği önemli bir şeyi kaleme aldı. Kemal Öztürk, eskiden farklı dinlerin, mezheplerin ve kültürlerin bir arada huzurlu bir şekilde yaşadığını, günümüzde neden bunu başaramadığımızı sorguladı. Kemal Öztürk, 'Herkesi kendine benzetmeye çalışan, kendi gibi olmaya zorlayan, farklı dinlere, mezheplere, etnik kimliklere, kültürlere, fikirlere hasımmış gibi bakan hastalıklı anlayış kurutuyor bu toprakları' diyerek haklı bir tespitte bulundu. 

İşte o yazı... 

Bazı duyguları unutuyoruz sanırım.

Geçen hafta Hatay’a gittiğimde fark ettim:

Bir zamanlar bu topraklarda dinler, mezhepler, kültürler bir arada, barış ve huzur içinde yaşardı...

Kilisenin duvarı, camiye bitişik.

Sadece duvarı değil, Müslümanlar ve Hıristiyanlar bir şehri, bir toprağı ve ekmeği de paylaşırdı.

“Burayı yönetirken, Osmanlı’nın çok dinli, çok kültürlü, çok kimlikli yönetimini hissettiniz mi?” diye sordum bir kamu yöneticisine.

“Evet ama şimdi buraları fay hatlarına dönüştü, kırılgan coğrafyalar oldu” dedi hüzünle.

Hatay’ın Ermeni, Hıristiyan, Kürt köylerini dolaştıkça, şehirde Yahudilere, Hıristiyanlara ait ibadethaneleri gördükçe, Alevilerin hikayelerini dinledikçe, unuttuğumuz güzel bir kokuyu yeniden içime çeker gibi mutlu oldum.

Yazının devamı için tıklayın... 

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar