GÜNDEM

Kasım Süleymani meselesine Ankara nasıl bakıyor?

İran’ın en güçlü komutanı olarak bilinen Kasım Süleymani’nin Trump'ın talimatı ile öldürülmesi ve sonrası yaşananlara ilişkin Ankara'nın yaklaşımı nasıl? Yeni Şafak yazarı Mehmet Acet durumu köşesinde özetledi.

ABD Başkanı Donald Trump'ın talimatı ile Bağdat Havalimanına düzenlenen saldırıda Haşdi Şabi Başkan Yardımcısı Ebu Mehdi el-Mühendis ile birlikte Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani de hayatını kaybetti. 

Yeni Şafak yazarı Mehmet Acet de, Ankara’nın bu gerilime nasıl bir yaklaşım içerisinde olduğunu araştırdığını söyledi ve bunu okuyucuları ile paylaştı. İşte Acet'in yazısından ilgili bölüm:

Kasım Süleymani meselesine Ankara’nın bakışı

İran’ın en güçlü komutanı olarak bilinen Kasım Süleymani’nin Bağdat Havaalanı’nda ABD Başkanı Trump’ın emriyle öldürülmesi sonrası Ankara’nın bu yeni gerilime nereden baktığını, nasıl bir yaklaşım içerisinde olduğunu araştırdım.
Aldığım nabzı şöyle özetleyebilirim.
* Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı Ruhani ile yaptığı görüşmede Süleymani için ‘şehit’ ifadesini kullanmadı. Kullandığı ifade, “derin üzüntü” beyanından ibaret.
* Dolayısıyla İran’ın Ankara Büyükelçiliği’nin bu yönde yaptığı açıklama gerçeği yansıtmıyor.
* Süleymani’nin Sünni Müslümanları büyük bir zevkle katleden, eli kanlı bir adam olduğu, toplumun yüzde 80’inin böyle düşündüğü dile getiriliyor. Diğer yandan, bu saldırıyı Amerika’nın hangi niyetle yaptığı konusunda bir takım kuşkular var.
* Resmi açıklamalara yansıdığı gibi, Irak’taki istikrarsızlığın derinleşmesi ve mezhep çatışmalarının yeniden köpürmesine dönük kaygılar öne çıkıyor.
* Trump’ın “İran muharebe yaparak hiçbir şey kazanmadı/ Müzakere ederek hiçbir şey kaybetmedi” cümlesinin altı çizilerek, iki ülke arasındaki gerilimin yeni sıcak gelişmelere yol açabileceği değerlendiriliyor.
* Erdoğan-Ruhani görüşmesine yansıdığı gibi, Tahran bu olay üzerinden Ankara’yı ABD’ye karşı ortak bir cephede buluşturmaya çalışıyor. Ancak, Ankara’nın İran diplomasisinin ‘kurnazlığı’ karşısında ‘sütten ağzı çokça yandığı için’ daha dikkatli bir tutum sergileniyor.

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar