KİTAPLIK

Hürriyet'in tepesinden Aziz Nesin'e şok çıkış

Müjdat Gezen’in Aziz Nesin’in mezarını bilen 7 kişiden biri olduğunu biliyor muydunuz?

Hürriyet'in tepesinden Aziz Nesin'e şok çıkış

Müjdat Gezen anılarını, siyasi fikirlerini Emrah Akkurt'a anlattı ve 'Neden Dersen' raflardaki yerini aldı. Hürriyet gazetesinden İpek Özbey, Gezen'in kitabından ilginç anektodları kaleme aldı.

Özbey haberinde, Gezen'in anlattığı Hürriyet gazetesinin geçmişinde ilginç bir yer tutan Aziz Nesin macerasına da

SÖYLE YAZMASIN O ADAM BENİM BABAM

Müjdat Gezen, Güneş gazetesinde mizah sayfasını yapıyor Kandemir Konduk ile birlikte. Gezen, ortağına, “Aziz abiyi alalım, yazı dizisi yaptıralım” diyor. Bir süre sonra Hürriyet’e geçiyorlar.

İşte buradan sonrası da geçmiş zamanda basının halini ve alınacak dersleri işaret ediyor. Gezen ilk kez kitapta anlatıyor:

“Bir süre sonra Aziz abinin tefrikası başladı. Gel gelelim Demokrat Parti’nin İçişleri Bakanı Namık Gedik aleyhine yapı çiziyor Aziz Abi. Oğlu Arda Gedik de Hürriyet’in başında. Arda Bey bir gün bana dedi ki, “Müjdatçım, yazdıkları hazmedilir gibi değil. Bu adam benim babam.’

‘Ne yapayım’ dedim, ‘Söyle yazmasın’ dedi.

‘Arda Bey, böyle bir şeye ihtimal verebiliyor musun? Ben Aziz Nesin’e aman sakın öyle yazma diyebilir miyim? Sen söyle bence’ dedim.

‘Ben söyleyemem’ dedi. Öyle böyle derken, Arda Gedik bir süre sonra gazeteden ayrılmak zorunda kaldı. Aziz abi devam etti yazılarına. Aziz Nesin ilkeleri olan bir adamdı.”

BU ÇUKURA GÖMÜN!

Aziz Nesin’in mezarının yerini sadece yedi kişi biliyor. Bunlardan biri Müjdat Gezen:

“Ölmeden evvel, ‘ya ben kabirdi, mezardı pek haz etmem öyle şeylerden, beni gömdüğünüz yerde üstümde çocuklar oynasın’ demişti. Sonra vefat etti. Vakfın bahçesine gömülme kararı alındı. Oğlu Ali de gelmişti Amerika’dan. Ali ile telefonda konuştuk. ‘Ali acaba ayrı ayrı mezarlar hazırlasak da…’ dememe kalmadı, Ali ‘Ben onu düşündüm Müjdat abi’ dedi. Grayder getirtmiş oraya. Altı veya yedi çukur açtı makineler. Yukarıda da helikopter dolaşıyor basından. Aziz Abi’nin naaşı da ambulansta bekliyor. Ali ile Ahmet ön kapıya çıktılar. Gazeteci ordusu… Ben cenazeyi indiren çocuklara tembih ettim. ‘Bu çukura gömün’ dedim. Grayder çukuru kapatırken helikopter geldi. Graydere işaret ettim, hemen diğer çukurları kapattırdım. Helikopter nerede olduğunu keşfedemeden, hemen bütün çukurlara birden toprak atmaya başladı. Nerede olduğu bilinmesin istiyordu kendisi. Helikopter havadan resim çekip tespit etmeye çalıştı ama başardıklarını zannetmiyorum. Aziz Nesin burada yatıyor diyemediler.”

Günlerden bir gün Adalet Ağaoğlu Müjdat Gezen’e, “Ölmeden ben de görmek istiyorum yerini” diyor. Sanatçı, Ağaoğlu’nu götürüp, mezarın yerini gösteriyor. Sonra Aziz Nesin’in kızı “Kardeşlerim biliyor, ben bilmiyorum yerini” diyor, ona da gösteriyor. Nihayetinde Müjdat Gezen, eşi, Aziz Nesin’in üç çocuğu ve Adalet Ağaoğlu’ndan başka kimse bilmiyor mezarın yerini… Tabii o naaşı gömen iki çocuğu da unutmamak gerek.

(...)

Ka Kitap etiketiyle raflara çıkan Emrah Akkurt’un Müjdat Gezen söyleşisi ‘Neden Dersen’de Münir Özkul’un sahneye cep kanyağıyla çıktığı ve Savaş Dinçel ile kendisini sahnedeyken nasıl işten kovduğunu gülümseyerek karşılayacaksınız.
ÇOK OKUNANLAR