MEDYA KÖŞESİ

Hıncal Uluç'tan ders niteliğinde yazı: Gazetecilik fark yaratma sanatıdır

Sabah gazetesi yazarı, yılların usta kalemi Hıncal Uluç, gazetecilik ile ilgili ders niteliğinde bir yazı kaleme aldı.

Hıncal Uluç'tan ders niteliğinde yazı: Gazetecilik fark yaratma sanatıdır

Asıl gazeteciliğin kendi döneminde muhabirlik olduğunun altını çizen Hıncal Uluç, herkesin aynı ajanstan beslenmesine sitem etti.

Bir instagram fenomeninin salonunun ortasına koyduğu klozet fotoğrafını gösteren Uluç, bu ortamda nasıl fark yaratılır diye de sordu. 

İşte o yazı:

Gazetecilik, fark yaratma sanatıdır" derim hep.. Bizim zamanımızda "Muhabirlik" işiydi, meslek.. Gazeteler "Atlatma" yani sadece kendilerinde olan haberlerle fark yaratır ve büyürlerdi. O zamanın en büyük, en ünlü gazetecileri de, bugünkü gibi köşe yazarları değil, muhabirlerdi.. Mesela zamanın en büyük, en ünlü, en kazanan gazetecisi Cüneyt Arcayürek hayatı boyunca sadece "Muhabir" olarak kaldı.

Muhabirlik bitince, gazeteler haberi unuttu. Hemen her sayfaya köşeler kondu. Biz yazarlar fasulye gibi nimetten sayılır olduk. Çünkü artık farkı bizler, yani yazarlar yaratacaktık.. Ya muhabirler.. Ajanstan her gazeteye gelen resim, yazı ve başlıkları bile değiştirmeden sayfalarına koyarken, üzerine bir de imza konduranlar yüzünden, muhabirler için dikey yükselme imkanı kalmadı. Yani yazı işlerine, ya da köşelerden birine kapak atamazsa, başladığı yerde kalır oldu.. Şimdi aşağı inerken televizyonumda Cem Karaca "İşçisin sen işçi kal" diye bağırıyordu ya, Tamirci Çırağı'na..

Aynen öyle.. Bana bunları yazdıran gazetemdeki bir resimli haber.. Günaydın'ın ön kapağında göbek haberi.. Arka kapağında da manşet.. Yazarı da dikkatle izlediğim gençlerden Ömer Karahan.. Haber öbür gazetelerde de var mı, henüz bakmadım. Ama kaynak instagram olunca Ömer'in "Başkalarında da olacak" demesi gerekirdi. Böyle deyince de "Ayni haberde, ben nasıl fark yaratabilirim" diye düşünmesi.. Sanatsever sosyetik Etel Baler, evinin salonuna bir tuvalet klozeti koymuş.. Peki bu ne?. Bu da küçüğünü yapma için.. Ne alakası mı var, Etel Hanım'la?. O zaman bizahmet yazıyı okuyacaksınız. Bana "Gazetecilik fark yaratma sanatıdır" dedirten işte bu..

Yazının tamamı için tıklayın 

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar