POLEMİK

Hilal Kaplan'dan Demirtaş'a 'Fırat'ın doğusu' göndermesi: Mal mal bakacaksın...

Sabah yazarı Hilal Kaplan, HDP eski Eş Başkanı tutuklu Selahattin Demirtaş'ın 2015 yılında sarf ettiği sözleri hatırlattı ve "Göreceksin geçecekler. Sen de suyun bu tarafından izleyeceksin, mal mal izleyeceksin, göreceksin." ifadeleri ile göndermede bulundu.

Hilal Kaplan'dan Demirtaş'a 'Fırat'ın doğusu' göndermesi: Mal mal bakacaksın...

Barış Pınarı Harekatı ile beraber Fırat'ın doğusuna geçen ve güvenli bölge oluşturmak adına büyük bir adım atan Türkiye, ABD ile görüşmeleri sonucunda batı tarafından -Ne istediyse aldılar- pozisyonuna geldi. 

Bu konuya temas eden Sabah yazarı Hilal Kaplan, 2015 yılında Demirtaş'ın kullandığı sözlere karşı verdiği cevabı yineledi ve Fırat'ın doğusuna geçemezler diyen Demirtaş'a "Göreceksin geçecekler. Sen de suyun bu tarafından izleyeceksin, mal mal izleyeceksin, göreceksin." dedi.

İşte Hilal Kaplan'ın o sözleri:

Başlık için özür dilerim ama HDP'nin eski lideri Selahattin Demirtaş'ın, YPG ilerleyişi hakkındaki 2015'teki şu nezaketsiz sözlerini hatırlamadan edemedim: "Hâlâ Fırat'ın ötesine, karşısına geçemezsin.
 Göreceksin geçecekler. Sen de suyun bu tarafından izleyeceksin, mal mal izleyeceksin, göreceksin." Demirtaş, 2015 Eylül'ünde "bir takım görüşmelerde bulunmak üzere" ABD'ye gitmişti.
 Ordaki konuşmalarından birinde Türkiye'nin uçuşa yasak bölge teklifiyle dalga geçecek kadar kendinden emindi.

Dönüşünden kısa süre sonra, gencecik Yasin Börü'nün ve 51 vatandaşın hayatına mal olan 6-8 Ekim Katliamı yaşandı. ABD, 8 Ekim günü Suriye'deki Ayn el-Arap'taki DAEŞ güçlerini havadan boöbaladı. Ve böylelikle ABD-YPG ilişkisi başlamış oldu.
 Ardından Amerikan basını başta olmak üzere görülmemiş bir medya ve siyaset desteğini de arkalarında buldular. O dönemde Türkiye'de de PKK çoktan çözüm sürecini bitirmiş, Suriye ve Türkiye'den toprak kazanıp birleştirme hayallari kuruyordu.


Dört yıl sonra bir de bugüne bakın...


Darbeden 40 gün sonra ilk kez Suriye'ye giren ordumuz, üçüncü başarılı harekâtla YPG'nin terör koridoru yani PKK devletçiği düşünü yerle bir etti. Arkalarına bakmadan kaçan YPG'liler, "ABD'nin sahadaki cesur savaşçıları" mitini fistanlarıyla birlikte gömdüler.


Dahası, bir ABD Başkanı ilk kez ülkesinin PKK ile işbirliği yaptığını ve bunun ne kadar büyük bir hata olduğunu itiraf etti. Yetmedi, "PKK, DAEŞ'ten beter" diyerek, PKK'ya yönelik sevecen Amerikan söylemini de kamuoyu nezdinde tersine çevirdi.

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar