GÜNDEM

Hilal Kaplan, Beyaz Saray'da Trump'a Mazlum Kobani'yi sorunca olanlar oldu!

ABD Başkanı Donald Trump ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasında gerçekleşen görüşme sonunda yapılan basın toplantısında Hilal Kaplan'ın Trump ile girdiği diyalog, salona damgasını vurdu. İşte o diyaloğun tam hali...

ABD Başkanı Trump ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ortak basın toplantısında Erdoğan soru için Hilal Kaplan'ı seçince Trump, "lütfen dostane bir soru olsun' diyerek espri yaptı. Hilal Kaplan da 'denerim' diyerek espriyle karşılık verdi. 

Trump-Hilal Kaplan diyaloğunun tamamı

Erdoğan'ın seçimi sonrasında Hilal Kaplan'ın yönelttiği soru ve Trump'ın verdiği yanıt sosyal medyanın gündemine oturdu. Yapılan paylaşımlar da soru - cevabın bir kısmı kesilince ortaya Hilal Kaplan, Trump tarafından 'rezil edilmiş' gibi bir durum çıktı. Oysa o anların tamamı izlendiğinde tablo hayli farklı. 

Hilal Kaplan'ın Trump'a İngilizce olarak yönelttiği soru şöyleydi:

-Obama’nın kusurlu dış politikalarını devraldınız. Bu kusurlardan birisi ABD’yi terörist gruplarla ortaklık ettirmekti. PKK ve Suriye’de YPG. Siz bunun ABD-Türkiye ilişkilerine verdiği hasarı düzeltmeye çalışıyorsunuz. Ancak siz aynı zamanda YPG’nin sözde liderini Beyaz Saray’a davet ettiniz. İsmi Mazlum Kobani. Ve bu kişi Türkiye’de en az 18 terörist saldırıdan sorumlu, bu saldırılar da 184 askerin ve 48 sivilin ölümüne sebep oldu. Bugünkü toplantıdan sonra hala onu Beyaz Saray’a çağırmayı düşünüyor musunuz? Ki böyle bir şey Türkiye toplumu için son derece gücendirici ve kırıcı olur.

ABD Başkanı Donald Trump bu soruya aynen şu yanıtı verdi:
-Onunla (Mazlum Kobani) yakın zamanda iyi bir görüşme gerçekleştirdik. Onunla birlikte çalışıyoruz. Sizin harika başkanınınız ile de beraber çalışıyoruz. Bir çok olumlu gelişme yaşanıyor. Bu gelişmelerin bir çoğu da tanımlamalar üzerine Kürt örgütler konusunda tanımlaman nedir çünkü Kürtler var, farklı gruplar var, bazıları onları seviyor bazıları sevmiyor. Amam inanıyorum ki kısa zamanda bu konuda çok yol katettik. Neler olacak göreceğiz ama eklemek isterim ki Başkan Erdoğan ve Türkiye ile ilişkilerimiz harika. Harika bir orduya sahip büyük bir ülke. Bizim en fazla askeri ürün sattığımız ülkelerden biri ki bu ürünleri biz ürettik. ABD dünyanın açık ara en iyi üreticisi. Türkiye bunu uzun zaman önce anladı. Bence bu konularda çok yol katedildi. Teşekkür ederim. Şimdi başkana bir soru sorabilirsin. Sorduğun soruyla gazeteci olduğuna ve Türk hükümeti için çalışmadığına emin misin? 

Hilal Kaplan : Ben mi? Tamam... Çok isterim.

Herkes işine gelen yeri kesip verdi

Hilal Kaplan ile Donald Trump arasındaki bu diyalog muhalif medyada sadece Trump'ın son cümlesi ile verildi. Hilal Kaplan'ın yazarlık yaptığı Sabah Gazetesi ise o son cümleyi görmeden haberi sundu. 

Hilal Kaplan'ın kendisine yönelttiği sorunun ardından bir soru da Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sormasını isteyen Trump, Kaplan'ın bir an duraklamasının ardından da şunları söyledi:

"Haber yaptığınıza emin misiniz? O soruyla Türkiye için çalışmıyor musunuz?"

HİLAL KAPLAN NE SORDU?

Beyaz Saray'da Trump ve Erdoğan'ın basın toplantısında söz alan Hilal Kaplan, şu soruyu sordu: "Obama'nın kusurlu dış politikasını devraldınız. Bu kusurlardan birisi ABD'yi terörist gruplarla ortak ettirmekti. PKK ve Suriye'de YPG... Siz bunun ABD ilişkilerine verdiği hasarı düzeltmeye çalışıyorsunuz. Ancak siz aynı zamanda YPG'nin sözde liderini Beyaz Saray'a davet ettiniz. İsmi Mazlum Kobani. Bu kişi Türkiye'de en az 18 terörist saldırıdan sorumlu. Bu saldırılarda 184 askerin ve 48 sivilin ölümüne sebep oldu. Bugünkü toplantıdan sonra hala onu Beyaz Saray'a çağırmayı düşünüyor musunuz? Ki böyle bir şey gücendirici ve onur kırıcı.

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar