GÜNDEM

Hilal Kaplan: Atatürkçü CHP anlayışı için sonun başlangıcı

Sabah yazarı Hilal Kaplan, Mustafa Kemal Atatürk konusunda hassasiyeti bilinen CHP tabanının Canan Kaftancıoğlu'nun "Atatürk" çıkışı karşısındaki tutumu için "Atatürkçü CHP anlayışı için sonun başlangıcı" ifadesini kullandı.

Hilal Kaplan: Atatürkçü CHP anlayışı için sonun başlangıcı

Sabah gazetesi yazarı Hilal Kaplan, Mustafa Kemal Atatürk konusunda hassasiyeti bilinen CHP tabanının, Canan Kaftancıoğlu'nun "Atatürk" çıkışı karşısındaki sessizliğini, "Kılıçdaroğlu'nun on yıllık genel başkanlığı sürecinde CHP tabanına uygulanan başarılı toplumsal mühendislik" olarak tanımladı. Kaplan, bunun incelenmesi gereken bir sosyolojik vaka olduğunu söyledi:

Yıllarca "AK Parti, Atatürk'ü siliyor" diyerek CHP kitlesini histeriye bağladılar. Sonra CHP'nin İstanbul İl Başkanı, Atatürk değil, Gazi Mustafa Kemâl demeyi tercih ettiğini söyleyince, birkaç cılız ses hariç gıklarını çıkaramadılar. Sonunda Kılıçdaroğlu da "Bu yapay bir tartışma. İster Gazi Mustafa Kemâl, ister Atatürk deyin. Bunlar aynı şey zaten" diyerek de son noktayı koydu. Evet, yapay bir tartışma ama CHP için esaslı bir dönüm noktası. Çünkü "Atatürkçü CHP" anlayışı için sonun başlangıcı. Artık daha "çağa uygun" kavramlarla tabanı dönüştürmeyi sürdürecekler. Mesela "Atatürk gençliği" değil de "Z kuşağı" diyecekler. Kılıçdaroğlu'nun on yıllık genel başkanlığı sürecinde CHP tabanına uygulanan başarılı toplumsal mühendislik çalışması gerçekten incelenmesi gereken bir sosyolojik vaka olmayı sürdürüyor.

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar