TV HABER

Herkes TRT 1'e geçilmek ister...

Milliyet yazarı Özay Şendir, özel televizyonların reyting yarışında kaybetmek isteyecekleri tek rakibi açıkladı..

Herkes TRT 1'e geçilmek ister...

Televizyonlar arasındaki rekabeti / başarıyı ölçen tek şey belki de reytingler...

Yöneticilerin de, programların da, yarışmaların da, dizilerin de, alınacak reklamların kaderini reytingler belirler...

Milliyet yazarı Özay Şendir'e göre, işte bu yarış ortamında özel televizyon kanallarında yöneticilerin de yapımcıların da reyting yarışında geride kalmayı kabul edebilecekleri ya da en kolay kabul edecekleri televizyon kanalı TRT olur...

Özay Şendir bunun gerekçesini de spor dünyasından bir örnekle anlatıyor:

"Hani Fenerbahçeliler ve Galatasaraylılar, 'Biz olamıyorsak, ezeli rakibimiz değil, Beşiktaş şampiyon olsun' derler ya, televizyonlar için de durum, 'Biz olamıyorsak TRT 1 birinci olsun' durumudur."

İşte Özay Şendir'in bugünkü yazısının ilgili bölümü:

HERKES TRT 1’E GEÇİLMEK İSTER

TRT 1, ‘Diriliş Ertuğrul’ dizisine bölüm başına 1 milyon 100 bin TL  ödüyormuş. Meclis KİT Komisyonu’nda, haziranda konuşulmuştu bu mesele, şimdi tekrar gündeme getirildi. Bu rakam daha önce bir dizi için hiç ödenmemiş, eşi benzeri görülmemiş bir rakam değil.

Aksine hemen her kanalda lokomotif dizilerin bölüm başı maliyetleri bu seviyelerde. Dönem dizilerinin maliyetinin normal dizilerden çok daha yüksek olduğunu düşünürsek, TRT 1’i, ‘Diriliş Ertuğrul’ maliyeti üzerinden eleştirmek büyük haksızlık.

Bu arada, “Diziler de mahallelere ayrıldı” tartışmasına dair iki kelam etmek isterim. Tüm özel televizyon kanallarının genel müdürleri için bir anket hazırlasak. O ankette de “Reyting yarışında ikinci olacaksanız, hangi kanalın ardından ikinci olmak istersiniz?” diye sorsak. Hiç şüpheniz olmasın, hemen hepsi “TRT 1’nin ardından ikinci olmak isteriz” yanıtını verir.

"NEDEN BİRİNCİ OLAMADIK" DİYE SORAN PATRONA...

Çünkü “Neden birinci olamadık?” diye soracak patrona, bir başka özel kanalın başarısını anlatmaktan daha kolaydır TRT 1’nin başarısını anlatmak. “Efendim bütçeleri çok fazla”, “Efendim tanıtım güçleri var” ve “Efendim sahip oldukları imkanlar sonsuz” diye bir sürü cümle kurmak mümkün olur.

Hani Fenerbahçeliler ve Galatasaraylılar, “Biz olamıyorsak, ezeli rakibimiz değil, Beşiktaş şampiyon olsun” derler ya, televizyonlar için de durum, “Biz olamıyorsak TRT 1 birinci olsun” durumudur. O yüzden televizyonculukta mahalle tartışması doğru bir tartışma olmaz...

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar