KİTAPLIK

Hayko Bağdat bizim Gollik hallerimizi yazdı

İlk kitabı Salyangoz ile geniş okur kitlesine “merhaba” diyen Hayko Bağdat, yeni kitabı Gollik ile herkesi kendi Gollik halleri ile tanışmaya davet ediyor.

Hayko Bağdat bizim Gollik hallerimizi yazdı
İlk kitabı Salyangoz ile geniş okur kitlesine "merhaba" diyen Hayko Bağdat, yeni kitabı Gollik ile herkesi kendi Gollik halleri ile tanışmaya davet ediyor. Kusursuz bir kahkaha fırtınasının eşlik ettiği leziz bir anlatımla Gollik tüm kitapçılarda. Gollik İnkılâp Kitabevi tarafından yayımlandı.

SALYANGOZ'DAN GOLLİK'E

"Yazmaktan o kadar korktuğum, kötüleri anlatırken içimin titrediği, iyi hikâyelerde heyecanlandığım, kelimelerimi beğenmediğim bir uzun metin yazmak yazar olmak için yeterli mi?" diyerek tüm yazma eylemini sorgulayan Hayko Bağdat'ı kitap için ikna etmek kolay olmadı. Bağdat, bu ülkedeki salyangozların yunusların frekansında çıkardığı sesleri sadece kendi aralarında duyduklarını sanıyordu, oysaki hiç de az değilmişler. İşte bu kalabalık sayesinde çıktı ortaya Gollik.

DenemeBAŞKA BİR ORTAM MÜMKÜNDÜR...

"Başlarım Ermenisinden de, Türkünden de, Kürdünden de. Başka bir şey anlatacağım sizlere. Ama bana sorarsanız bütün bunlar hikâye..." diyor Gollik'in yazarı.

Daha evvel evinin kapılarını açması gibi, bu defa da tüm gollik hallerini anlatıyor bize. Rumluk, Ermenilik, Türklük ve hatta hacılık elden giderken gülmekten gözlerinizden yaşlar gelebilir.

Ama Bağdat'ın amacı ağlatmak değil, o ve arkadaşları, "başka bir dünya mümkün değilse, başka bir ortam mümkündür" diye düşünüyorlar. Unutmayın, İnek Şaban ile Gollik aynı mahallenin çocukları... Aynı şey için mücadele ediyorlar. Dertleri insan olmak, insan kalmak olan iki iyi insan. Şimdilerde mumla aradığımız cinsten. İnsanlık hallerimiz bozulmasın, masa dağılmasın diye çabalayan. Biri Türk, biri Ermeni. İkisi de Türkiyeli... Şabanları çok sevdik, çünkü Şabanlar bir çocuk kadar dürüsttüler, temizdiler, bagajsız ve hakikiydiler. Severlerse tam severlerdi Şabanlar, isterlerse herkes için isterlerdi. Kazanırlarsa herkesle bölüşürlerdi, yumruk atmayı bilmeseler bile en önde girerlerdi doğruluğuna inandıkları kavgaya.

Eğer Şabanları sevdiysek, gollikleri de seveceğiz demektir. Üstelik gollik ve beraberliğe en çok ihtiyaç duyduğumuz bugünlerde...

Sizce de öyle ise buyurun Gollik'in dünyasına.

HAYKO BAĞDAT KİMDİR?

1976 yılında İstanbul'da doğdu. İlköğrenimini Esayan, orta ve lise eğitimini Mıhitaryan Ermeni okullarında tamamladı. İstanbul Edebiyat Fakültesi Tarih bölümüne devam etti. Babasının vefatı sebebiyle eğitimini tamamlayamadı.

2002 yılında Yaşam Radyo'da azınlık sorunlarını gündeme taşıyan ve Türkiye'de ilk kez gerçekleşen "Sözde Kalanlar" adlı programın yapımcılığını ve sunuculuğunu üstlendi. 2003 yılında Marmaragazetesinin Türkçe bölümünde haftalık köşe yazmaya başladı. 2007 yılında Hrant Dink'in ardından kurulan ve bu cinayete adalet arayışını sürdüren "Hrant'ın Arkadaşları" ekibinin kurucularındandır. Çeşitli gazete ve dergilere makaleler yazan Bağdat, 2012 yılında İMC TV'de Roni Margulies ile beraber "Azı Karar Çoğu Zarar" programının yapımcılığını ve sunuculuğunu üstlendi. Yazarın ilk kitabı Salyangoz İnkılâp Yayınevi tarafından 2014 yılında yayımlandı.

Bağdat, halen Taraf gazetesinde köşe yazısı yazmaya devam etmektedir. Evli ve iki çocuk babasıdır.

ÇOK OKUNANLAR