REKLAM

Hatalı reklamlara önlem geliyor

Başbakanlık Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü, 'gıda takviyesi veya bitkisel ürün' tanıtımının önlenmesi için çeşitli tedbirlerin alınacağını açıkladı.

Hatalı reklamlara önlem geliyor
Genel Müdürlük Basın Yayın Dairesi Başkanlığı'ndan internet kanalıyla basın kuruluşlarına Sağlık Bankalığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu'ndan alınan yazıyla birlikte gönderilen açıklamada, halk sağlığını olumsuz etkileyen bu tür faaliyetleri önlemek amacıyla bakanlığın yaptığı çalışmalar ve alınacak tedbirler belirtildi. 'Etik Olmayan Ürün Tanıtımı' başlıklı, Kurum Başkanı Dr. Saim Kerman imzalı açıklamada şu bilgilere yer verildi:

"Ulusal ve yerel yayın yapan TV ve radyo kanallarında, internet sitelerinde ve yazılı medyada, 'gıda takviyesi veya bitkisel ürün' adı altında 'kansere karşı etkili', 'damar tıkanıklığı sorunlarına son', 'mucize zayıflatıcı', 'cinsel sorunlarınıza son' vb. ifadelerle bir çok ürünün tanıtım ve satışının yapıldığı görülmektedir. Sağlık beyanıyla yapılan bu tanıtımların tüketicileri yanıltmasının yanı sıra, sonu ölümle sonuçlanabilen ciddi sağlık sorunlarına da neden olduğu kurumumuza intikal eden şikayetlerden ve yaptığımız denetimlerden anlaşılmaktadır.

Sağlık beyanıyla satışı yapılacak ürünlerin nerede ve nasıl satılacağı 1262 sayılı İspençiyari ve Tıbbi Müstahzarlar Kanununda, 6197 sayılı Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Kanununda, Beşeri Tıbbi Ürünlerin Tanıtım Faaliyetleri Hakkındaki Yönetmelikte ve Türk Gıda Kodeksi Etiketleme Yönetmeliği'nde açıkça belirtilmiştir.

Bu nedenle TV ve radyo kanallarınızda, gazetelerinizde ve internet sayfalarınızda, sağlık beyanı belirtilerek ürün tanıtımı ve satışı yapılan reklamlarınız mevcut ise kaldırmanız, bu türden ilan ve reklamları yayınlamadan önce yukarıda belirtilen mevzuat hükümlerince yeniden gözden geçirmeniz yasal bir sorumluluktur."

'ENGELLENMESİ İÇİN YASAL YOLLAR'

Aksi takdirde TV ve radyodaki mevzuata aykırı tanıtım, program ve satışlarla ilgili RTÜK'e bildirimde bulunulacağı vurgulanan açıklamada şöyle devam edildi:

"İnternet ortamında yapılan tanıtımlara erişimin engellenmesi için Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu nezdinde işlem başlatılacağını, halk sağlığını olumsuz etkileyen bu tür faaliyetlere hiçbir şekilde müsaade edilmeyeceğinin bilinmesini, kullanıcılar üzerinde her geçen gün daha fazla olumsuz etkisi gözlemlenen bu tür ürünlere karşı yürüttüğümüz bu mücadeleye destek vereceğinizden şüphemizin bulunmadığı hususunu bilgilerinize rica ederim".
ÇOK OKUNANLAR