MEDYA KÖŞESİ

Hasan Basri Akdemir'den ilgi çeken Habertürk ve reklam çıkışı

Gazeteci Hasan Basri Akdemir, Habertürk'ün sadece RTÜK'ten değil reklam veren kurumlar tarafından da cezalandırıldığını savunarak reklam verileri paylaştı.

Hasan Basri Akdemir'den ilgi çeken Habertürk ve reklam çıkışı

Akdemir, Habertürk'e reklam veren şirketlerin diğer kurumlara nazaran çok daha az sürelerde reklam verdiğini iddi etti ve bunu bir tür cezalandırma şekli olarak yorumladı. 

Akdemir, twitterdan şu verileri paylaştı:

Habertürk'ü yalnızca RTÜK mü cezalandırıyor? Her yıl dikkatle incelediğim ve her yıl daha da kötüye giden TV ve gazete reklam dağıtım verilerinde bu yıl dikkatimi en çok çeken kanal Habertürk oldu. Bakalım...

Devletin, TMSF'nin ya da Türkiye Varlık Fonu'nun güdümünde olan, Çaykur, Eti Maden, Bellona, Erciyes Anadolu Holding, THY, Emlak Katılım, Emlak Konut, TOKİ, Mondi, Türk Telekom, Turkcell, İstikbal, Uğur Soğutma, Vakıf Katılım, Ziraat Katılım'ın TV'lere verdiği reklamlar...

Emlak Katılım, Emlak Konut, Mondi, Eti Maden, Bellona, Erciyes Anadolu Holding, Türk Hava Yolları, İstikbal ve Ziraat Katılım reytin oranı en iyi olan haber kanalı Habertürk'e 2020 yılında 1 saniye bile reklam vermemiş.

TOKİ yalnızca 440 saniye reklam vermiş. Muadili NTV 7.605 saniye reklam almış. Mesela Ulusal Kanal 10.835 saniye reklam almış. Yerel kanalların da TOKİ'nin havuzunda olması dikkatimi çekti.

Vakıf Katılım 1300 saniye Habertürk'e reklam vermiş. Mesela A Para 17.867 saniye. Hadi o ekonomi kanalı, Vakıf Katılım'ın o kadar reklam vermesi doğal. Habertürk ile aynı grupta olan ekonomi kanalı HT Bloomberg yalnızca 650 saniye reklam alabilmiş.

Bengü Türk TV'ye 105.175 saniye reklam veren Türk Telekom, Habertürk'e 36.279, Akit TV'ye 256.231 saniye reklam veren Turkcell ise Habertürk'e 35.424 saniye reklam vermiş.

Tabii bunlar bir genelleme değil. Uğur Soğutma 9.050 saniye, Çaykur 7.637 saniye Habertürk'e reklam vermiş.

Velhasıl sadece RTÜK ceza vermiyormuş kanallara. Habertürk örneği çarpıcı ama hiçbir geçim kaynağı olmayan ve çok daha zor durumda olan kanallar ve bundan etkilenen gazeteciler var.

Bu tweetleri alıntılayan Habertürk yazarı Sevilay Yılman ise reklam biriminden rakamları teyit ettirdiğini söyledi ve şu ifadeleri kullandı:

Vallahi ben bile bilmiyordum bu rakamları... Şok oldum! Aradım reklam servisimizden teyidini aldım. Gerçekten de @hbasriakdemir
in paylaştığı rakamlar % yüz doğru! Ve düşünün bu orantısızlığa rağmen Ciner Grubu haysiyetli tarafsız objektif ve adil yayın çizgisinden kopmuyor!

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar