GÜNDEM

Hande Fırat uyardı: Bu rehavet iyi değil

Hürriyet gazetesi yazarı Hande Fırat, pandeminin yeniden arttığını söyledi ve uyardı.

Hande Fırat uyardı: Bu rehavet iyi değil

Normalleşme süreci sonrası vaka sayılarının az da olsa artması, endişeye neden oluyor. 

Hürriyet gazetesi yazarı Hande Fırat, normalleşme sonrası oluşan rehavetin tehlikesinden bahsetti ve uyarılarda bulundu. 

Fırat konuyu Prof. Dr. Mehmet Ceyhan'a sordu. Ceyhan'a göre vaka sayısının artmasının tek nedeni normalleşme. 

İşte o yazı: 

1248, 1192, 1192, 1212, 1268, 1492, 1458, 1396, 1372, 1356. 1000 ve 1500 aralığındaki bu rakamlar, 20 Haziran’dan bu yana COVID-19’a yakalananların sayısı. Yeni vakalar. Sadece Türkiye’de değil, rakamlar dünyada da yeniden artıyor. Neden ve ne yapmak lazım? Ne yazık ki hepimiz gevşedik. En tedbirlimiz bile biraz daha rahat davranıyor. Hocalar eskisi kadar televizyonlarda, gazetelerde yok. Oysa rakamlar alarm veriyor. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan’ı aradım, “Hocam, ben sizi ihmal ettim” diyerek başladım söze. “Tüm dünyada vaka sayıları artıyor, kimi ülkelerde ikinci dalgadan bahsediliyor. Ne oluyor, bu artış neden kaynaklanıyor?” diye sordum.

TEK NEDEN NORMALLEŞME

Mehmet Hoca, ikinci dalga tartışmasına “Şu an ‘ikinci dalga’ diye bir şey yok. Herkes birinci dalga ile uğraşıyor” diyerek noktayı koydu. Nedenini de şöyle anlattı: “İkinci dalga terimi İspanyol gribinde kullanıldı. Mayıs ayında başladı, iki ay sürdü, bitti. Bir süre sonra virüs mutasyona uğrayıp daha saldırgan biçimde geri döndü. Ona ikinci dalga denildi. COVID-19’da ülkeler 0 vaka görene kadar birinci dalgadadır. Herkes birinci dalga ile uğraşıyor.”

Yazının tamamı için tıklayın 

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar