GÜNCEL

Hande Fırat: Biden o kelimeyi kullanacağını nasıl söyledi?

Hürriyet gazetesi yazarı Hande Fırat, ABD Başkanı Joe Biden'ın 1915 olayları için "soykırım" tanımalamasını yapmadan 1 gün önce Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'la yaptığı telefon görüşmesini yazdı.

Hande Fırat: Biden o kelimeyi kullanacağını nasıl söyledi?

Hürriyet gazetesi yazarı Hande Fırat, ABD Başkanı Joe Biden'ın 1915 olayları için "soykırım" tanımalamasını yapmadan 1 gün önce Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'la yaptığı telefon görüşmesini yazdı. Fırat, Biden'ın 24 Nisan açıklamasında 'soykırım' ifadesini kullanacağını ancak bunu Türkiye Cumhuriyeti ile ilişkilendirmeyeceğini söylediğini belirterek, "Hem bu görüşmede hem de Biden-Erdoğan görüşmesinin ardından başka seviyelerde yapılan görüşmelerde; Başkan’ın İstanbul için 'Konstantinopolis'i kullanmasının gerekçesi olarak; 'Türkiye Cumhuriyeti’ni konunun dışında bırakarak Osmanlı İmparatorluğu’nu sorumlu tutmak' gösterildi" dedi.

İşte o yazı... 

Biden ve Amerikan yönetimi üç yıldır türbülansta olan Türk-Amerikan ilişkilerine “soykırım” açıklaması ile adeta tüy dikmiştir.

Biden’ın 1915 olaylarıyla ilgili açıklaması talihsiz, yersiz, siyaseten ve hukuken sorumsuz bir açıklamadır. Tarihçilere göre de ABD Başkanı’nın 1915 olaylarını ‘soykırım’ olarak tanımlamasının tarihsel ve hukuksal hiçbir karşılığı bulunmamaktadır. Türk-Amerikan ilişkileri derin bir yara almıştır. Ancak bazı kesimlerin “İncirlik kapatılsın, tepki böyle olmaz, şöyle olur” gibi çağrılarına rağmen hem soğukkanlı olmakta her zaman fayda var, hem de zamanın ruhu ve gerçekler doğrultusunda hareket edilmesi şarttır. Edindiğim izlenim o ki, Ankara da zaten böyle bir yolda. Unutmayalım Almanya’dan Avusturya’ya, Bulgaristan’dan Lübnan’a, Rusya’ya, çok sayıda ülke 1915 olaylarını parlamentoları ya da hükümetleri aracılığıyla zaten soykırım olarak tanıdı. Şimdi bu uzun listeye bir de ABD eklendi. ABD açıklamasının da diğerlerinden farklı bir sonuç doğurmayacağı ortada.

Yazının tamamı için tıklayın... 

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar