GÜNDEM

Hakkı Öcal'dan Ayasofya yorumu: Devlet daima devamlıdır

Milliyet Yazarı Hakkı Öcal, Ayasofya kararının "Devlet ebed müddet" ilkesi çerçevesinde hayata geçirildiğini belirterek, "Devlet daima devamlıdır" dedi.

Pınar Hilal Balta
Pınar Hilal Baltapinarhilalb@gmail.com
Hakkı Öcal'dan Ayasofya yorumu: Devlet daima devamlıdır

Milliyet Yazarı Hakkı Öcal, bugünkü köşesinde Ayasofya'nın cami olarak ibadete açılması kararı karşısında CHP'li Faik Öztrak'ın sarf ettiği “yıkılmış Osmanlı hukuku” ve “yok olup gitmiş padişah iradesi” sözlerini değerlendirdi.

"OSMANLI DEVLET BAŞKANLARININ İRADELERİ, YERİ GELDİĞİNDE HALEN GEÇERLİ SAYILMAK ZORUNDADIR"

Ortada “yıkılmış Osmanlı hukuku” olmadığını söyleyen Öcal, İsviçre Medeni Kanunu örnek alınarak 4 Ekim 1926 tarihinde yürürlüğe konulan 743 sayılı yasayı hatırlattı. Öcal "Hem Osmanlı yasaları hem de bir vakfa yönelik ise kendileri yok olmuş olsalar da Osmanlı devlet başkanlarının iradeleri, yeri geldiğinde halen geçerli sayılmak zorundadır" dedi.

"DEVLET DAİMA DEVAMLIDIR"

Bugün Danıştay kararıyla azınlıkların el konulan taşınmaz mallarının iade edildiğini hatta bazıları için tazminat ödendiğini belirten Öcal, yine Danıştay'ın Ayasofya kararında vurguladığı 1935 tarihli Vakıflar Yasası ile onu yenileyen 2008 tarihli yasayı hatırlatarak, "Osmanlı döneminde hayrat tesis eden iradelerin tesis edenin 'yok olup gitmesi' ile yok olmayacağını kayda almış bulunuyor" ifadelerini kullandı. Öcal, bu tutumun "Devlet ebed müddet" ilkesi gereği sürdürüldüğünü vurgulayarak: "Devlet daima devamlıdır" dedi.

Yazının tamamına gitmek için tıklayınız

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar