GÜNDEM

Hakkı Öcal: Atatürk Lozan'ın sonuçlarından hiçbir zaman tamamıyla tatmin olmamıştır

Milliyet yazarı Hakkı Öcal, Lozan Anlaşması'nın Türkiye'nin tapusu olduğunu söyleyerek eleştirilmesine karşı çıkanlar olduğunu fakat aslında Mustafa Kemal Atatürk'ün de konferansın sonuçlarından tam anlamıyla memnun olmadığını söyledi.

Hakkı Öcal: Atatürk Lozan'ın sonuçlarından hiçbir zaman tamamıyla tatmin olmamıştır

Milliyet gazetesi yazarı Hakkı Öcal, bugünkü köşesinde Lozan Anlaşması'na ilişkin tartışmaları değerlendirdi. Öcal, konferansın sonuçlarından Mustafa Kemal Atatürk'ün de tam anlamıyla memnun olmadığını söyledi:

Akşam ve Milliyet gazetelerinin kurucusu ve “araştırmacı gazetecilik” kavramının sadece Türkiye’de değil, dünyada ilk uygulayıcılarından olan Ali Naci Karacan’ın Lozan adlı kitabını okuyanlar görür ki Mustafa Kemal, konferansı bir kere kestirtmiş ve sonuçtan hiçbir zaman tamamıyla tatmin olmamıştır. Hele Lozan’ın ek konferanslarında Boğazlar ve Batı Trakya’nın elimizden tamamen çıkması ise tam bir hezimet olmuştur. O zamanki sağlık bakanı Dr. Rıza Nur’a göre, Atatürk de bunun farkındaydı.

Şimdi bu hezimetin bir yeni meyvesi, Dedeağaç’a ABD 101’inci Hava İndirme Tümeni’nin konuşlandığı bir deniz ve hava üssüdür. ABD, Yunanistan ile yaptığı anlaşma sonucuna göre, bu üsse uçak gemisi bile bağlayabilir.

Yunan Dışişleri Bakanı da Türkiye’ye Lozan’ı iyi okumasını önerdiğine göre, bu anlaşmanın tapu değeri kalmamış demektir.

Yazının tamamı için tıklayınız

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar