GÜNDEM

Hakan Çelik yazdı: Biz Covid-19 aşılarından hangisine erişebiliriz?

Posta yazarı Hakan Çelik, Covid-19'a karşı aşı çalışmalarına ilişkin bir yazı kaleme aldı.

Hakan Çelik yazdı: Biz Covid-19 aşılarından hangisine erişebiliriz?

Posta gazetesi yazarı Hakan Çelik, Covid-19'a karşı aşı çalışmalarına ilişkin kaleme aldığı yazısında ABD’li ilaç şirketi Pfizer ve Alman BioNTech’in geliştirdiği aşıyı, Rusya’daki Gamalaya Enstitüsü tarafından geliştirilen Sputnik V ve Çinlilerin Sinovac aşısının piyasaya sunulmak üzere olduğunu, “CoVId-19 Türkiye Platformu” adı altında yerli imkânlarla geliştirilen 17 çalışmanın testlerinin devam ettiğini, ABD’li Moderna ile İngiliz AstraZeneca/Oxford’un aşı çalışmaları için yapılan "yüzde 94.5 oranında etkili oldu" açıklamasını okuyucularına hatırlattı. "Peki biz bunlardan hangisine erişebiliriz?” sorusuna cevap arayan Çelik, şöyle devam etti:

Ben öncelikle Çin ve Rus aşılarının temin edilebileceğini tahmin ediyorum. Zaten Türkiye bu aşıları, gecikmeden alabilmek için saha çalışması aşamasında program ortağı olmuştu. Pfizer ve BioNtech’in ürününü alabilmek için çaba gösterileceğini tahmin ediyorum.

Sağlık Bakanı Prof. Dr. Fahrettin Koca, BioNTech kurucu ortağı Prof. Dr. Uğur Şahin ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Almanya’da kurulu şirket Türkiye’den gelecek talebe de yanıt vermeye çalışacak. Ancak bu konuda kesin bir şey söylemek için henüz erken. Yerli aşının ise 2021’de kullanılmak üzere onay alabilmesi için insanlı testlerin tamamlanması gerekiyor. Ben ithal aşıların gelecek yılın ilk aylarından itibaren Türkiye’ye ulaşabileceğini tahmin ediyorum. İlk etapta sağlık çalışanları ve risk grubundakiler aşılanır diye düşünüyorum. Ülke nüfusunun önemli kısmının aşılanması büyük ihtimalle yıl içine yayılır.

Yazının tamamı için tıklayınız

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar