GÜNDEM

Hakan Çelik: Bu Ortadoğu’dan bize bir hikaye çıkmaz

Posta yazarı Hakan Çelik, "Türkiye ne doğulu, ne batılı... Ortadoğu dediğimiz yer vatandaşını testereyle kestiren Muhammed bin Selman’ın coğrafyası" dedi.

Pınar Hilal Balta
Pınar Hilal Baltapinarhilalb@gmail.com
Hakan Çelik: Bu Ortadoğu’dan bize bir hikaye çıkmaz

Posta gazetesi yazarı Hakan Çelik, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın'ın geçtiğimiz hafta çok tartışılan "Bize yüz elli yıldır modernleşme adı altında başkalarının hikâyeleri anlatıldı. Artık kendi hikâyemizi yazma zamanıdır" sözleriden yola çıkarak, bugünkü köşesinde "Türkiye'nin yüzünü Batı'ya dönmesi gerektiği" yönünde hatırlatma yaptı. Çelik, "Türkiye ne doğulu, ne batılı... Ortadoğu dediğimiz yer vatandaşını testereyle kestiren Muhammed bin Selman’ın coğrafyası" dedi:

Türkiye’de öyle ağır bir Batı karşıtı hava oluştu ki, “Bütün sorunlarımızın arkasında onlar var, gelişmemizi istemiyorlar, bizi bölecekler, parçalayacaklar, aramızda ajanlar dolaşıyor, her şeyimizi kıskanıyorlar” gibi bir söylem hakim oldu. Kesintisiz Batı eleştirisi sağlam bir zemine dayanmadığı gibi ulusal çıkarlarımıza da zarar veriyor. Kabul ediyorum; Batı bize haksızlık etti, önyargıyla yaklaştı ama biz reform yaptığımızda, Batı ile bir yerde buluştuk.

Bu sayede Türkiye’nin çehresi değişti. Unutmayalım ki Türkiye, doğulu olduğu kadar batılı bir ülke. Osmanlı padişahları, bilimde, teknolojide, sanatta Batı’yla bütünleşme yönünde adımlar attı. Fatih Sultan Mehmet dahil birçok büyük padişah Avrupa dillerini akıcı şekilde konuşuyordu. Hem Batılı olmak hem de gelenekleri koruyarak gelişmek mümkün. Batı coğrafyasını bir Hıristiyan kulübü olarak görmeyelim.

BURASI, VATANDAŞINI TESTEREYLE KESTİREN MUHAMMED BİN SELMAN'IN COĞRAFYASI

Ortadoğu dediğimiz yer; iç savaşların, hukuksuzluğun, zengin petrol yataklarına rağmen mutlak yoksulluğun yaşandığı, vatandaşını testereyle kestiren Muhammed bin Selman’ın coğrafyası. Kabul edelim, bu Ortadoğu’dan bize bir hikaye çıkmaz.

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar