GÜNÜN KÖŞE YAZARI

Günün köşe yazarı İbrahim Kiras

Nobel ödülünün Sırp katliamını reddeden Handke'ye verilmesi tartışılırken Karar yazarı İbrahim Kiras, ödüllerin Avrupa merkezli siyasi ve entelektüel bir mantıkla verildiğini yazdı. İbrahim Kiras Nobel Ödülü'ne ilişkin yazısı ile günün yazarı olmayı hak ediyor.

Günün köşe yazarı İbrahim Kiras

Sırp katliamlarını reddeden Handke'nin Nobel ödülüne layık görülmesi Türkiye'de ciddi anlamda tartışma konusu olurken, Karar yazarı İbrahim Kiras'tan ödüllerin verilişine ilişkin önemli bir yazı geldi. 

Handke'ye ödül verilmesinin Avrupa'nın Sırp katliamlarına bakış açısını ele verdiğini söyleyen Kiras, İsrail'e yakınlaşan politikalarıyla ödülü alan Mısır'dan da Necip Mahfuz'u hatırlattı.

İbrahim Kiras'a göre bu durum Avrupa'da hep söylenen ifade özgürlüğü algısının yeniden düşünülmesini gerektiriyor.

Orhan Pamuk'un Nobel Ödülü almasını da köşesine taşıyan Karar yazarı Kiras, "Orhan Pamuk “Ermenilere soykırım yapmadık” deseydi Nobel alabilir miydi? Ama aynı ödülü “Sırplar Boşnakları katletmedi” diyen biri alabildi. Bunun sebebi ödül jürisinin bizden farklı görüşte olmasından çok bu görüşün Avrupa kamuoyunda meşruiyetinin olması." ifadelerini kullandı.

Nobel Ödülü'ne dair tartışmalar ve değerlendirmeler devam ederken meselenin özünü yazan ve ödüllerinin verilişini analiz eden İbrahim Kiras günün yazarı olmayı hak ediyor.

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar