GÜNDEM

Gündüz Vassaf Kürşad Oğuz'a konuştu: Sol, sağ olarak öldü

Psikolog-Yazar Gündüz Vassaf, Habertürk TV Genel Yayın Yönetmeni Kürşad Oğuz'un sorularını yanıtladı.

Pınar Hilal Balta
Pınar Hilal Baltapinarhilalb@gmail.com
Gündüz Vassaf Kürşad Oğuz'a konuştu: Sol, sağ olarak öldü

Habertürk TV Genel Yayın Yönetmeni Kürşad Oğuz'un sorularını yanıtlayan Psikolog-Yazar Gündüz Vassaf'ın Oğuz'un Amin Maalouf'un bir değerlendirmesine atıfla sorduğu "40 yıl sonra nasıl bir dünya oldu?" sorusuna verdiği "sol'un ölümü" sözleri dikkat çekti:

Kürşad Oğuz: Amin Maalouf yeni kitabında (Uygarlıkların Batışı) bir kırk yıllık dönemin sona erdiğini, ermek üzere olduğunu söylüyor. 1979'u kritik bri yıl olarak alıyor. O dönemde üç önemli olay yaşandı. Margaret Thatcher geldi, Ronald Reagan geldi ve İran İslam Devrimi yaşandı. 3'ü de muahfazakar devrimdi. O tarihten itibaren solcu sosyal demokratların muhafazakar, muhafazakarların da devrimci olduğunu söylüyor. Ama bu son dönemde Şili'de, Lübnan'da, Fransa'da... Neredeyse dünyanın yarısında görülen sokak hareketlerinin artık bunu yavaş yavaş değiştirmeye başladığını, insanların başka bir şey istediğini, çok politik talepler olmadığını, sadece daha iyi, daha özgür yaşamak ve hak ettikleri gibi yaşamak olduğunu söylüyor. Sizce de 40 yıl sonra böyle bir dünyaya gelmiş olabilir miyiz?

"SOL NASIL ÖLDÜ? SAĞ OLARAK ÖLDÜ"

Gündüz Vassaf: Geldik. Sol nasıl öldü? Sağ olarak öldü. İngiliz İşçi Partisi, Blair'le hem Amerikan emperyalizminin kuyruğundan gitti. Hem özelleştirme furyasına, Şili'de olan, (Turgut) Özal'la Türkiye'de olan, Reagan'la, Tathcher'la onu sürdürdü. Sol orada gitti. Sol aydın ne yaptı burada? Artık sömürüden falan fazla bahsetmez oldu. Hatta dili değişti. “Sınıf kavgası”, “sınıflar” demedi. Sanki bir sınıf, öbür sınıfı, para babaları emekçiyi ezmiyormuş gibi o literatür kalktı. Çünkü gelen zenginlikten Türkiye'deki orta sınıf memnun oldu. Orta sınıf kaçak kahve alıp içmektense onu satın almaktan hoşlandı. Çünkü sol orta sınıftan geliyordu. Yazarlar, aydınları.

"TÜRKİYE'DE ARTIK KÖY ROMANI YAZILMIYOR"

Artık Türkiye'de köy romanı yazılmıyor. Türkiye'de köy kalmadı mı, köy yerlerinde adaletsizlik yok mu? Hala aşiretlerin sahibi olduğu köyler yok mu ama biti bu edebiyat. İşçi sınıfı edebiyat geldi. E Türkiye'deki işçi sınıfının konumu eskisine göre çok daha kötü. Sendikalar vs bile komik duruma düştü. Yazılmıyor, söylenmiyor. Yasak da değil bunları yazıp söylemek.

Sol havluyu attı o anlamda. Ama artık iyi ki de attı. Bu ideolojiyle olacak bir şey değil. Hikaye artık somutlaştı. İklim krizi var, bitsin deniliyor. Bu sol bir proje değil artık, küresel bir proje. Covid var. Küresel bir proje. Gelir adaletsizliği var. Artık herkes farkında, hayatında sol kelimesini kullanmayan da farkında.

Hele gençlik! Apolitik ama apolitik değil. Çünkü bunu oynamam diyor. Üniversiteye bedava gitmek istiyorum diyor. Çünkü üniversite artık fabrikaya dönüştü ve sırtımdan dünyanın parasını kazanıyor. Pek bir şey de vermiyor, diyor. Somut projeler önemli olmaya başladı. Bu olumlu bir şey.

Çünkü somut dertlerimiz insanları tek çatı altında toplayacak. Oraya doğru gidiyoruz zaten.

Kürşad Oğuz: Bu anlamda da idelojilerin çok bir anlamı kalmıyor..?

Gündüz Vassaf: Dinler ideolojiler olmaya başladı artık. Dinlerin kuvvetli bir yeri var. Çünkü dinleri ideol bir şekilde kullanıyorlar.

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar