GÜNDEM

Gidişat iyi değil! Hürriyet başyazarı bir kez daha uyardı

COVID-19 salgını ile mücadeleyi zorlu derbi maça benzeten Osman Müftüoğlu "Biz maçın ilk devresindeki performansımızdan çok uzağız." dedi ve virüsün zayıfladığını düşünüp tedbirsiz davranılmaması gerektiğini belirtti.

Gidişat iyi değil! Hürriyet başyazarı bir kez daha uyardı

10 gün önce 700’lü rakamlara inen vaka sayısı son günlerde yeniden 1500’lere yükseldi. Hürriyet başyazarı Osman Müftüoğlu da "Koronavirüs hâlâ sokakta, parkta, AVM ve marketlerde -kısacası her yerde- pusu kurmuş bizi bekliyor. Hata yapmamız halinde yeni goller atmak daha çok insanımıza bulaşmak için fırsat kolluyor." diyerek uyardı ve neler yapılması gerektiğinin bir kez daha altını çizdi.

Yanlış ve hızlı mı normalleşiyoruz

COVID-19 salgınını ile mücadele zorlu bir ‘derbi maçı’ gibidir. Ve her ‘derbi’ gibi bu maç da mükemmel bir takım oyunu gerektirir. Üzülerek ifade edelim ki biz maçın ilk devresindeki performansımızdan çok uzağız.
Sağlık ordumuzun oluşturduğu ‘hücum hattımız’ şimdi de çok iyi. Ne var ki halkımız yani ‘müdafaamız’ hata üstüne hata yapıyor. Maske takmıyor, mesafe kuralını ihlal ediyor, temizlik önlemlerini eskisi kadar ciddiye almıyor. Kısacası müdafaamız/halkımız sanki maç bitmiş havasına girdi ve işi gevşek tutuyor! Netice mi? Netice yeni vaka rakamlarında net ve açık olarak görülüyor. 10 gün önce 700’lü rakamlara inen günlük yeni vaka sayısı son günlerde 1500’lere yükseldi.

Bilelim ki hiç bir maç, ama özellikle salgın gibi bir ‘derbi’ sağlam, güçlü ve inançlı bir müdafaanız/halk desteğiniz olmadan kazanılamaz.

Ve bilelim ki koronavirüs hâlâ sokakta, parkta, AVM ve marketlerde -kısacası her yerde- pusu kurmuş bizi bekliyor. Hata yapmamız halinde yeni goller atmak daha çok insanımıza bulaşmak için fırsat kolluyor.

Yeni haftaya lütfen bu bilinçle başlayalım. Virüsün zayıfladığını düşünüp tedbirsiz davranmayalım. Salgınla mücadelenin bir takım oyunu gerektirdiğini unutmayalım ve aşağıdaki önerileri ısrarla uygulayalım.

NELERİ YAPMALI NELERİ YAPMAMALI

1) Gruplar halinde sosyalleşebiliriz ama bunu açık havada gerçekleştirmeyi, maske-mesafe kuralını ihlal etmemeyi, 10-15 kişiden daha kalabalık gruplar oluşturmamayı unutmayalım.


2) Restoranlara, kafelere gidebiliriz. Açık havada yürüyüş yapma hakkımız da var. Ama buralarda da açık alanları tercih etmeliyiz. Özellikle restoran ve kafelerde eğer maskesiz oturuyorsak, sosyal mesafe kuralını ihlal etmemeliyiz.

3)İhtiyacımız varsa doktor ve hastane ziyaretlerimizi de yeniden gündeme getirebiliriz. Ama gelin beni dinleyin, çok acil bir sorununuz yoksa, girişimsel işlem gerektirenleri bir süre erteleyin.

4) Çok mecbur olmadıkça uzun süreli seyahatleri de bu ara pek düşünmeyin. Ciddi bir zorunluluk yoksa yurtdışı ziyaretlerinizden vazgeçin. İmkânınız varsa günübirlik veya birkaç günlük kısa süreli ve güvenceli tatil planları yapın.

5) Taşıt tercihi size kalmış bir şey ama önceliğinizi uçak yolculuklarına verin. Uçaklar seyahat süresini kısalttıkları ve daha katı hijyenik kurallar uyguladıkları için bana göre otobüs ve trenlerden daha güvenlidir.

6) Bir alternatif daha: Kişisel veya kiralık özel araçlardan faydalanmayı da düşünün. Şehir içinde imkânlarınız varsa bisikleti tercihi edin.

Yazının tamamını okumak için tıklayın

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar